voetbalzone

RKC op weg naar verdere verzelfstandiging

willy adema26 mrt 2011, 16:32
Laatst bijgewerkt: 26 mrt 2011, 16:32
Advertentie

Afgelopen week traden de sponsoren Mandemakers en Berkhof af als commissarissen bij RKC Waalwijk. De buitenwereld verwachtte dat dit het einde van RKC zou betekenen. Maar is dat wel zo? Wat gebeurt er nu écht bij RKC?

Sinds het crisisjaar 2009 is er veel veranderd bij RKC Waalwijk. Heel veel. Door de lening die de club heeft bij de gemeente Waalwijk uit te smeren over een langere periode én door een lening in de vorm van een kapitaalsinjectie door hoofdsponsor Mandemakers wist de club een bijna zeker faillissement af te wenden. Er is door een hoop mensen, met directeur algemene zaken Justin Goetzee en directeur technische zaken Mohammed Allach voorop, hard gewerkt om de club weer gezond te krijgen. Daarvoor zijn offers gebracht door sponsoren, supporters, spelers en ander personeel wat bij RKC betrokken is.

Er zijn zaken structureel gewijzigd: RKC is bezig zich steeds meer te profileren als een sociale partner in Waalwijk en omgeving. Directie, technische staf en spelers zijn veel vaker dan voorheen betrokken bij activiteiten die in Waalwijk en omgeving plaats vinden, er is een buddy-project gestart waarbij spelers en personeel van RKC ieder voor zich een kansarme jongere “adopteert” en begeleidt, er zijn speed-date sessies met sponsoren onderling, er is een uitzendbureau “RKC Werkt” in het leven geroepen waarbij de ultieme beleving is dat een werkloze RKC supporter emplooi vindt bij een RKC sponsor, er worden avonden georganiseerd waarbij sponsoren en supporters volledige openheid krijgen in de financiële stand van zaken. De directie gebruikt Twitter en faceboek om derden te informeren over de gang van zaken bij de club. Daarnaast heeft de club een eigen YouTube kanaal.

Maar ook organisatorisch is er flink gesleuteld aan de huishouding van de club. Er is een helder salarisbeleid. Er komen geen spelers meer die “voor het geld” voetballen maar niets met RKC hebben. Als speler moet je graag bij RKC spelen, RKC willen zien als springplank voor een verdere carrière. Spelersmakelaars die hun talent aan de man willen brengen tegen ook maar tien procent meer salaris dan de andere spelers worden rigoureus de deur gewezen. De business ruimte heeft een geweldige facelift ondergaan, de club promoveerde naar Categorie 2 van de KNVB (beperkt toezicht) kortom, de club lijkt in niets meer op de club die in 2009 op sterven na dood was.

De club is ook realistischer geworden. Waar voorheen het spelen op eredivisie niveau een absolute must was, is nu een duidelijk beleid uitgestippeld waarin de top-5 van de Jupiler League geldt als jaarlijkse doelstelling. Een incidenteel uitstapje naar de eredivisie zou de club zeer welkom zijn, maar is geen doelstelling op zich meer. Dat getuigt van realiteitszin: Met een begroting van vier miljoen euro en een beperkt verzorgingsgebied (met FC Den Bosch, Willem II, NAC Breda in een straal van vijftien kilometer om het RKC-stadion) is het niet reëel om te veronderstellen dat er structureel op het hoogste voetbalplatform gespeeld kan worden.

Om die ambitie vast te houden, komt RKC op dit moment jaarlijks zo’n 750.000 euro tekort op de begroting. Tot en met het lopende seizoen werd dit tekort jaarlijks gedekt door hoofdsponsor Mandemakers. Dat is mooi, maar het maakt de club ook erg afhankelijk van zijn hoofdsponsor. Daarnaast is het zo, dat potentiële sponsoren rustig achterover gaan zitten in de verwachting dat Mandemakers wel weer inspringt.

Het bericht dat Mandemakers en Berkhof uit de Raad van Commissarissen stapten deze week werd door sommigen gezien als “het begin van het einde van RKC”. Niets is echter minder waar. Mandemakers zou zeker niet als commissaris zijn afgetreden wanneer hij niet de sterke overtuiging had dat de fundamenten zoals hierboven zijn beschreven nu goed zijn gelegd en hij reen grenzeloos vertrouwen heeft in zijn opvolgers. Die opvolgers zijn ondernemers die ideeën hebben hoe het gat van 750.000 euro in de begroting gedicht kan worden. Het mooie voor RKC is, dat de nieuwe voorzitter van de RvC, Theo Weijtens, nog nooit iets met RKC heeft gedaan en dus met RKC nieuwe, nog niet eerder betrede paden kan bewandelen. Het is een man met een enorm binnen- en buitenlands netwerk waar hij ongetwijfeld gebruik van zal maken om het gat in de begroting gedicht te krijgen. Met een regio-directeur van een landelijke bankinstelling aan zijn zijde moet dit zeker lukken. Nog niet het komende seizoen, maar wel de seizoenen daarna. Voor RKC betekent dat veel. Het geldt in ieder geval als volgende stap op weg naar een verzelfstandiging.