RKC scoort er drie maar verlaat na remise tegen FC Groningen linkerrijtje

Erik van Dam24 nov 2012, 20:37
Laatst bijgewerkt: 24 nov 2012, 20:37

RKC Waalwijk heeft de negende plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg van Erwin Koeman scoorde zaterdagavond liefst drie keer, maar daarvan werden er twee afgekeurd. Daardoor eindigde het thuisduel met FC Groningen in een 1-1 gelijkspel. Kees Kwakman en Ard van Peppen, de beide aanvoerders, verzorgden de treffers in het Mandemakers Stadion.

/

Groningen koesterde in de beginfase het balbezit en controleerde de wedstrijd in het Mandemakers Stadion. De Trots van het Noorden kreeg al wel een snelle domper te verwerken, want Mitchell Schet moest zich vanwege een kuitblessure na negen minuten laten vervangen. De bezoekers hadden in het eerste kwartier wel de voorsprong moeten pakken, maar Virgil van Dijk kopte een hoekschop net over en mikte even later rakelings naast. RKC ontsnapte, maar dat deed Groningen na 25 minuten evenzeer.

Teddy Chevalier, dit seizoen met zeven treffers en vier assists verantwoordelijk voor 58 procent van de Waalwijkse doelpuntenproductie, draaide knap weg en bediende Florian Jozefzoon. De aanvaller omspeelde keeper Luciano en tikte binnen, maar werd teruggevlagd vanwege buitenspel. Een twijfelachtige beslissing. Na een halfuur werd er opnieuw een treffer van RKC afgekeurd. Na een fraaie actie en dito voorzet van Jozefzoon werkte Robert Braber à la Diego Maradona de bal met zijn hand in het doel.

/

RKC liep dus opnieuw de openingstreffer mis en dus werd die vlak voor rust gemaakt door de tegenstander, die zonder de te dikke spits Género Zeefuik speelde. Andraz Kirm schilderde een vrije trap op het hoofd van Van Dijk, die de bal klaarlegde voor Kees Kwakman die doeltreffend kon uithalen: 0-1. RKC moest in de tweede helft in de achtervolging en kwam al na vijf minuten bijna op gelijke hoogte. Henrico Drost verlengde de bal uit een vrije trap naar de verre hoek, maar Luciano voorkwam met een katachtige duik de gelijkmaker.

De Brabanders controleerden de wedstrijd. Het tempo was echter te laag om de stabiele Groningse defensie te verontrusten. Een pion van die afweer, Van Dijk, deed zelf nog een poging voor de 0-2, maar een harde afstandsknal ging recht op Jeroen Zoet af. Met de inbreng van Mart Lieder vervolgde RKC de doelpuntenjacht en tien minuten voor tijd viel die dan ook. De spits bediende Ard van Peppen, die de bal over Luciano in het doel chipte: 1-1. Chevalier liet nog een reuzenkans onbenut waardoor de punten werden gedeeld. Michael de Leeuw kreeg nog een rode kaart vanwege een slaande beweging naar Rodney Sneijder.