Rode kaart in slotfase kost Feyenoord Onder 19 foutloze status in Youth League

Jonathan van Haaster25 okt 2023, 16:01
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:21

Feyenoord Onder 19 heeft een 2-0 voorsprong tegen de leeftijdsgenoten van Lazio uit handen gegeven. De ploeg van trainer Robin van Persie kwam dankzij Djomar Giersthove en Jaden Slory op een dubbele voorsprong en leek hard op weg naar een zege. Na de onverwachte aansluitingstreffer en de rode kaart voor Nassim El Harmouz kwam Lazio alsnog langszij: 2-2. Feyenoord is zijn foutloze status in Groep E van de Youth League kwijt, maar heeft nog altijd uitstekende papieren om door te stoten. De groepswinnaar plaatst zich voor de achtste finale; de nummer twee kwalificeert zich voor de ronde daarvoor.

Van Persie had de beschikking over een sterk elftal. Gjivai Zechiël was de aanvoerder van dienst en stond op het middenveld naast onder meer Leo Sauer. Het Slowaakse toptalent (17) begon als nummer 10, daar Aymen Sliti werd opgesteld als linksbuiten. Antoni Milambo, afgelopen weekend nog goed voor een treffer voor Feyenoord 1, ontbrak omdat hij deel uitmaakt van de selectie van Arne Slot. De vijftienjarige Ayoub Ouarghi zat voor het eerst bij de Youth League-selectie van Van Persie.

Feyenoord greep vrijwel direct het initiatief op Varkenoord. Het leidde tot een schot van Slory, die er niet in slaagde Lazio-goalie Davide Renzetti te passeren. Feyenoord domineerde, maar kon het overwicht nog niet direct uitdrukken in écht grote kansen. Lazio kreeg al snel een domper te verwerken met het uitvallen van Marco Nazzaro, die werd vervangen door Luca Napolitano.

Vlak nadat Feyenoord-goalie Ismail Ka zijn ploeg op de been hield door een kopkans van de Romeinen onschadelijk te maken, kreeg de thuisploeg een strafschop na een handsbal bij de bezoekers. Zepiqueno Redmond pakte zijn verantwoordelijkheid, maar zijn te zachte inzet was een prooi voor Renzetti. Lazio werd op zijn beurt gevaarlijk uit enkele spelhervattingen, waarna Feyenoord vijf minuten voor rust alsnog op voorsprong kwam. Een hoekschop van Sliti viel bij de tweede paal perfect voor Giersthove, die overtuigend binnenknikte: 1-0.

Tien minuten na rust verdubbelden de manschappen van Van Persie de voorsprong. Slory was de gevierde man met een fraai schot: 2-0. Invaller Delano van der Heijden had na een ruim uur spelen een fraaie afstandspoging in huis. Lazio-goalie Renzetti kon de inzet van de invaller, die koud twee minuten in het veld stond, ternauwernood uit de bovenhoek tikken. Feyenoord liet het tempo zakken en dat kwam de ploeg duur te staan toen Napolitano uit het niets de aansluitingstreffer tegen de touwen kopte.

Sauer leek de marge vervolgens weer naar twee te tillen. De technicus zag Renzetti een verkeerde inschatting maken en krulde de bal richting de verre hoek, waar centrale verdediger Fabio Ruggeri redding bracht voor Lazio. Tien minuten voor tijd werd de situatie voor Feyenoord nijpender. El Harmouz pakte binnen vijf minuten twee gele kaarten, waardoor de Rotterdammers het duel met tien man moesten uitspelen.

Het bleek te veel: Filipe Bordon maakte van dichtbij de 2-2. Ondanks de ondertalsituatie kreeg Feyenoord nog een prima kans op de overwinning. Slory bereikte Van der Heijden, die Renzetti omspeelde, maar daarna tot tweemaal toe een poging gesmoord zag worden door de Romeinse defensie. Ook in blessuretijd bleek Feyenoord de gevaarlijkere ploeg. Tot een uitgespeelde kans kwam het echter niet meer.