voetbalzone

Roemenië rouwt om overlijden Dobrin (60)

26 okt 2007, 20:23
Laatst bijgewerkt: 26 okt 2007, 20:23
Advertentie
De Roemeense voetballegende Nicolae Dobrin is vrijdag op 60-jarige leeftijd overleden. De oud-international bezweek aan de gevolgen van longkanker. Dobrin wordt beschouwd als één van de beste voetballers die Roemenië ooit heeft gehad.

Dobrin, die bekend stond om zijn dribbels en passes, debuteerde al op 15-jarige leeftijd in het Roemeense profvoetbal en scoorde in 408 competitieduels 111 keer. De aanvallende middenvelder speelde een grote rol in de kwalificatie van zijn vaderland voor het WK van 1970, maar moest tijdens het eindtoernooi in Mexico genoegen nemen met een plaats op de bank.

“Wanneer hij op het veld stond, waren de tribunes volgepakt”, reageerde Mircea Lucescu vol emotie. “Vele generatiegenoten groeiden op met de droom om in zijn voetsporen te treden.” Ook oud-speler Titi Dumitriu was lyrisch over Dobrin. “Met de bal aan voet was hij net een magiër. Hij is het grootste talent wat Roemenië ooit heeft voortgebracht.”

Dobrin speelde een groot gedeelte van zijn carrière voor FC Arges, waarmee hij in 1972 en 1979 de landstitel veroverde. Real Madrid ondernam in 1972 een poging om hem in te lijven, nadat hij in een onderling duel continu de Spaanse defensie in de luren legde. De autoriteiten in het indertijd communistische Roemenië weigerden de sterspeler echter naar het buitenland te laten vertrekken.
Bezig met laden …