voetbalzone

Roep om strafrechtelijk stadionverbod: ‘Hooligans hebben duidelijkheid nodig'

Jordi Tomasowa03 mei 2023, 08:45
Laatst bijgewerkt: 03 mei 2023, 08:45
Advertentie

Michael van Praag pleit voor een strafrechtelijk stadionverbod in het Nederlandse voetbal. De afgelopen weken werden meerdere wedstrijden ontsierd door biergooiers en kwetsende spreekkoren, terwijl ook spelers zich met meerdere opstootjes van hun slechte kant lieten zien. Van Praag, voorzitter van de veiligheidscommissie van de UEFA, denkt dat het hooliganprobleem alleen opgelost kan worden als men in Nederland net zo hard optreedt als in Engeland.

Van Praag zou supporters die zich misdragen tijdens voetbalwedstrijden graag strafrechtelijk vervolgd zien worden. “Het is het Engelse model”, zegt hij bij Op1. “Als je een dergelijk verbod overtreedt ga je de gevangenis in. Dat wil geen enkele hooligan.” Zaken als het meenemen of het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen, het betreden van het veld, zijn in Engeland een strafrechtelijk vergrijp.

“Als je je hieraan schuldig hebt gemaakt, sta je dezelfde dag nog voor de rechter”, legt Van Praag uit. “Dan loop je een groot risico een strafblad te krijgen. Dat wil niemand. De hooligan heeft behoefte aan duidelijkheid, geef hem die. In Engeland heeft het geholpen.” De voormalig topbestuurder is ook voorstander van het verbieden van alcohol in stadions. “'Dat is eerder gebeurd, maar na een paar jaar is die maatregel weer afgeschaft. Zo gaat dat hier. Je ziet wat de gevolgen zijn. Veel mensen die rare dingen doen in het stadion zijn onder invloed.”

Van Praag zegt zich ook vaak te ergeren aan ‘het irritante, aanstellerige en provocerende gedrag’ van spelers in het veld. Ook tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PSV zag hij het weer misgaan. “Dat is zeer verderfelijk. Hierin hebben clubs een grote verantwoordelijkheid om in te grijpen. In eerste instantie zouden de trainers moeten ingrijpen. Dat doen ze niet, want die staan zelf te ‘freaken’ bij de vierde man. Dan roept iedereen dat de scheidsrechter bepaalt hoever je kunt gaan. Dat is een verkeerde benadering.”