Roep om Van Marwijk zwelt aan, Borussia morst in Neurenberg

Matthijs van Laar21 sep 2013, 17:29
Laatst bijgewerkt: 21 sep 2013, 17:29

De roep om een nieuwe coach, en Bert van Marwijk in het bijzonder, zal na zaterdag alleen nog maar luider worden in Hamburg. Het kwakkelende HSV ging namelijk in eigen huis pijnlijk onderuit tegen aartsrivaal Werder Bremen, dat met 0-2 te sterk was. Borussia Dortmund kende ook een moeizame middag. Na de Europese zeperd bij Napoli kwam de titelkandidaat niet verder dan een gelijkspel in Neurenberg. Paul Verhaegh zit met dubbele gevoelens: de verdediger scoorde wel, maar hield daar verder met zijn ploeg niks positiefs aan over.

/

1. FC Nürnberg - Borussia Dortmund 1-1
Borussia Dortmund had het lastig met het stugge Nürnberg. Marco Reus en Pierre-Emerick Aubameyang waren in het eerste halfuur wel dreigend, maar tot groot doelgevaar kwamen de gasten niet. Aubayemang was nog het dichtst bij een treffer, maar de spits uit Gabon raakte de bal verkeerd. Niet veel later leek Borussia op achterstand te komen. Na slecht wegwerken van Marcel Schelzer werd de bal opnieuw ingebracht tot bij Mike Frantz, die met zijn kopbal de lat raakte. Na 37 minuten spelen namen de bezoekers alsnog de leiding: Schmelzer schoot van een meter of twintig prachtig raak uit een vrije trap. Nürnberg hield nadien stand tot aan de rust en gebruikte die vijftien minuten om de boel om te gooien.

Dat resulteerde snel effect: na zes minuten in het tweede bedrijf promoveerder Per Nilsson een vrije trap tot doelpunt. Doelman Roman Weidenfeller had geen schijn van kans. Via Jakub Blaszczykowski stond Dortmund een paar minuten later alweer bijna op voorsprong, maar het schot van de Pool zeilde rakelings langs het doel. Daarna gebeurde er lange tijd weinig noemenswaardigs, maar in de slotfase zetten die Borussen nog even aan. Dat leidde tot kansen voor achtereenvolgens Robert Lewandowski en Aubameyang, maar zij slaagden er niet in om Robert Schäfer voor de tweede keer te kloppen. Ook jongeling Jonas Hofmann kreeg dat, ondanks een prima kopkans, niet meer voor elkaar.

/

Hamburger SV - Werder Bremen 0-2
De Nordderby staat normaliter altijd garant voor spanning en spektakel, maar daar was zaterdag nauwelijks sprake van. Dat de lage klassering van beide ploegen iets heeft gedaan met het zelfvertrouwen werd namelijk pijnlijk duidelijk. Met name de gastheren, met Rafael van der Vaart uiteraard in de basiself, toonden aan dat het lek ook met het ontslag van coach Thorsten Fink nog allesbehalve boven is. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Werder na een half uur spelen via Nils Petersen (simpele intikker) de leiding nam. Op slag van rust was er nog wel even opwinding in de Imtech Arena: Werder-verdediger Luca Caldirola leek een strafschop te veroorzaken, maar de ex-Vitessenaar had het geluk dat de scheidsrechter van dienst de overtreding door de vingers zag.

HSV schakelde na de onderbreking een tandje bij en kreeg ook kansen op de gelijkmaker. Zo dwong Maximilian Beister doelman Sebastian Mielitz tot een fraaie redding, om tien minuten later een uitgelezen kans te verprutsen met een matige aanname. De defensie van Werder kon daardoor op het laatste moment alsnog ingrijpen. Met het alles-of-niet-spel van de thuisploeg gingen ook gevaren gepaard, zoals Werder twintig minuten voor tijd illustreerde. Petersen kon alleen op René Adler af, maar verzuimde om de streekderby vroegtijdig te beslissen. Het bleef daardoor tot aan het laatste fluitsignaal spannend, maar in blessuretijd maakte de spits van Werder met een behendig wippertje alsnog aan alle twijfel een eind.

/

Mainz 05 - Bayer Leverkusen 1-4
Bayer Leverkusen had totaal geen last van de naweeën van de nederlaag tegen Manchester United en was na een helft eigenlijk al klaar met Mainz. Robbie Kruse opende na twintig minuten spelende score door beheerst af te ronden en Lars Bender verdubbelde zeven minuten voor rust de marge. De middenvelder mocht vrij oprukken naar het doel en zag zijn schot op het laatste moment van richting veranderd worden, waardoor Heinz Müller geen verweer meer had. Op slag van rust tilde Kruse de stand naar 3-0. Na een uur spelen nam topscorer Stefan Kiessling met een rake kopbal ook het allerlaatste restje spanning weg, waarmee het duel werd gedegradeerd tot een tandeloze opvoering. Yunus Malli redde acht minuten voor tijd nog wel de eer voor de thuisploeg.

/

Hannover 96 - FC Augsburg 2-1
Een supporter die het veld op kwam rennen was het 'hoogtepunt' van de eerste helft in het duel tussen Hannover 96 en FC Augsburg. Het saaie eerste bedrijf kende maar een noemenswaardige kans, maar Didier Ya Konan schoot na een kwartier spelen over. Augsburg liet in aanvallend opzicht niets zien, maar kwam kort na rust wel op voorsprong. De bezoekers kregen een penalty na een vermeende handsbal van Salif Sané en het buitenkansje werd benut door Verhaegh. Bij Hannover was men woedend: zeker toen Konan aan de overkant géén penalty kreeg, terwijl hij er duidelijk een verdiende. Via Artur Sobiech werd het alsnog 1-1 en dat leek ook de eindstand te worden. Kort voor tijd kreeg Hannover echter toch nog een penalty, na hands van Matthias Ostrzolek, en deze pingel werd binnengeschoten door Szabolcz Huszti.

VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim 2-1
Nog altijd zonder geblesseerde Bas Dost boekte VfL Wolfsburg ten koste van TSG Hoffenheim de derde overwinning van dit seizoen. Dost zat zaterdagmiddag op de tribune en zag Hoffenheim na een kwartier op voorsprong komen, door een fout van Ja-Cheol Koo. De Zuid-Koreaan wilde de bal terugkoppen naar keeper Diego Benaglio, maar zijn kopbal was te zacht en Anthony Modeste profiteerde daaarvan. Gelukkig voor Koo kwam Wolfsburg nog voor rust weer langszij, via Ivica Olic, en de Kroaat kopte kort in de tweede helft ook de 2-1 binnen. Wolfsburg speelde de wedstrijd hierna vrij eenvoudig uit: Hoffenheim probeerde het nog wel, maar kwam niet tot noemenswaardige kansen op de gelijkmaker. Olic staat na zaterdag op vier doelpunten in dit Bundesliga-seizoen.