Roma en Sampdoria knikkeren Lazio en Udinese uit Coppa Italia

Erik van Dam19 jan 2011, 22:31
Laatst bijgewerkt: 19 jan 2011, 22:31

AS Roma en Sampdoria hebben zich bij de kwartfinalisten van het Italiaanse bekertoernooi geschaard. De giallorossi en blucerchiati rekenden woensdagavond af met Lazio en Udinese. Roma had aan negentig minuten reguliere speeltijd voldoende om haar stadsgenoot met 2-1 te verslaan, terwijl Sampdoria het liet aankomen op strafschoppen. Die nam de club uit Genua beter. In de kwartfinale kruist Roma de degens met Juventus; Sampdoria loot AC Milan of Bari.

/

AS Roma - Lazio 2-1
Zonder Francesco Totti, die nog altijd geschorst is in de bekerstrijd naar aanleiding van zijn rode kaart in de finale van vorig seizoen, wist Roma haar stadsgenoot te bedwingen. Adriano mocht zich daardoor vanaf minuut één als puntspeler bewijzen aan Claudio Ranieri. Lazio-coach Edoardo Reja zette kersverse aanwinst Giuseppe Sculli nog op de bank en ruimde geen speeltijd voor hem in. De drie doelpunten in de Derby della Capitale vielen allen in het tweede bedrijf.

Na hands van Stephan Lichtsteiner benutte Marco Borriello namens Roma een strafschop in de achtste minuut na rust. Borriello stuurde Tommaso Berni de verkeerde kant op en schonk zijn team zo de leiding. Niet veel later mocht echter ook Hernanes aanleggen, nadat Juan besloot Mauro Zárate de weg te versperren. Hernanes voltrok het oordeel en zette Lazio weer op gelijke hoogte. Vanuit die uitgangspositie streden beide teams vervolgens om de winst. Door een defensieve blunder van Stefan Radu, die Fábio Simplicio de bal op een presenteerblaadje aanreikte, greep Roma opnieuw de winst. Die stond het vervolgens niet meer af.

Sampdoria - Udinese 2-2 (Sampdoria wint na strafschoppen)
De club uit Genua leek af te stevenen op een nipte 1-0 zege tegen Udinese, totdat in de laatste minuut de gelijkmaker viel. Federico Macheda zette zijn debuut voor de Blucerchiati luister bij, door na een halfuur spelen Andrea Coda voorbij te dribbelen en de bal over de keeper in de verre hoek te plaatsen. Udinese bleef lang tegen die achterstand aankijken, tot Mauricio Isla de bal met de rug naar het doel kreeg aangespeeld, zich omdraaide en doeltreffend uithaalde.Zo dwong Udinese een verlenging af; daarin scoorde het zelf razendsnel via een kopbal van Germán Denis.

Giampaoli Pazzini trok de stand echter weer gelijk in de tweede helft van die verlenging, door een strafschop binnen te schieten na een overtreding van Giovanni Pasquale op Andrea Poli. Pazzini had even tevoren al de lat geraakt uit een vrije trap. Dankzij zijn doelpunt kwamen er strafschoppen aan te pas. Die nam Sampdoria het beste; Reto Ziegler schoot als over en leek de nederlaag in te luiden. Vervolgens miste echter ook Denis en leefde Samp weer. Nadat ook Isla miste, schoot Fernando Tisso de thuisclub naar de laatste acht. Daarin wacht AC Milan of Bari als opponent.