Ronaldo scoort in tweehonderdste interland en helpt Portugal aan minimale zege

Bart DHanis20 jun 2023, 22:46
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 22:46

Portugal heeft een nipte overwinning geboekt in de jubileumwedstrijd van Cristiano Ronaldo. Ronaldo speelde dinsdagavond tegen IJsland zijn tweehonderdste duel voor de nationale ploeg en wist de hoofdrol op te eisen door vlak voor tijd het enige doelpunt van het duel te maken: 0-1. Dankzij Ronaldo's doelpunt blijft Portugal koploper in EK-kwalificatiepoule J.

In een gezapige eerste helft had de thuisploeg zelfs de grootste kansen. Voormalig sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason schoot rakelings naast en centrale verdediger Victor Pálsson schrok van een grote kans die hij kreeg en schoot de bal van dichtbij huizenhoog over. Ook de veertigjarige Pepe was in het eerste bedrijf bijna trefzeker. Zijn kopbal uit een corner van Bruno Fernandes werd knap gevangen door IJsland-doelman Runar Alex Rúnarsson. Vlak voor rust was Ronaldo opnieuw dichtbij een doelpunt, maar hij maakte hands en stuitte tevens op de doelman.

Na de thee zette Portugal even aan. Een kopbal van Ronaldo belandde op het dak van het doel en de sterspeler van Al-Nassr was even later weer dichtbij een treffer. Hij werd weggestuurd door Fernandes, maar werd teruggefloten wegens buitenspel. Tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg met tien man te staan. Willum Thor Willumsson kreeg de tweede gele kaart van de wedstrijd en moest vroegtijdig de kleedkamers opzoeken. Na een gele kaart voor een schwalbe eiste Ronaldo in de laatste minuten alsnog de hoofdrol op. Hij tikte de bal in het zestienmetergebied op aangeven van Gonçalo Inácio onder de doelman door: 0-1.

Noorwegen - Cyprus 3-1
De Noren, die zaterdag in de slotfase twee goals incasseerden en met 1-2 verloren van Schotland, kenden de ideale start op eigen veld. Nadat Erling Braut Haaland een kopkans miste, knalde Ole Solbakken in de twaalfde minuut onberispelijk raak in de rechterbenedenhoek: 1-0. Noorwegen rook bloed en wilde het duel al voor rust in het slot gooien. Pogingen van onder meer Martin Ødegaard en Haaland troffen geen doel, waardoor Cyprus met hoop op een beter resultaat het rustsignaal haalde. Die hoop vervloog echter in het eerste kwartier na rust.

De Cypriotische verdediger Nicholas Ioannou kreeg de bal bij een hoekschop op zijn hand in zijn eigen strafschopgebied, waardoor er voor Noorwegen een penalty volgde. Haaland pakte het cadeautje gretig uit en schoof de bal in de linkerbenedenhoek: 2-0. De Noorse superster was op stoom en tikte kort daarna van dichtbij en knap met links raak na een fraaie steekbal van Ødegaard. De aanvaller van Manchester City besluit zijn seizoen hierdoor met het haast onwaarschijnlijke aantal van 56 doelpunten voor club en land. Grigoris Kastanos redde ver in blessuretijd nog de eer voor Cyprus.