Ronaldo viert Ballon d'Or met rake vrije trap; Real Madrid ronde verder

Bart Kruyt15 jan 2014, 22:21
Laatst bijgewerkt: 15 jan 2014, 22:21

Cristiano Ronaldo won maandag de Ballon d'Or en na het in ontvangst nemen van de prijs viel er duidelijk een last van zijn schouders af. Dat gebeurde woensdag opnieuw: Ronaldo wist in de laatste twee wedstrijden niet te scoren en was daar zichtbaar door gefrustreerd, maar in het tweede bekerduel met Osasuna was het weer raak. Ronaldo schoot een vrije trap binnen, al was dat wel te danken aan een enorme keepersfout, en legde daarmee de basis voor de 0-2 overwinning.

Real had vorige week thuis ook al met 2-0 gewonnen en bereikte dus met gemak de kwartfinale van de Copa del Rey, waarin Espanyol de tegenstander zal zijn. De Koninklijke speelde woensdag zeker niet zijn beste wedstrijd en oogde wat gemakzuchtig, waardoor Carlo Ancelotti veelvuldig langs de lijn stond te schreeuwen. De coach zag Real na ruim twintig minuten spelen wel op voorsprong komen, via een vrije trap van Ronaldo. De inzet was hard en zwabberde, maar Andrés Fernández leek het schot gewoon te kunnen keren. Hij bokste de bal echter omlaag en door zijn eigen benen heen. Door de enorme keepersfout staat Ronaldo op veertig benutte vrije trappen in zijn loopbaan.

Osasuna moest in de achtervolging en kreeg kort voor rust nog twee goede kansen voor de gelijkmaker. Eerst combineerden Oier en Álvaro Cejudo goed en raakte laatstgenoemde de paal, waarna Iker Casillas even later nog een inzet van Miguel de las Cuevas onschadelijk moest maken. Osasuna eindigde de eerste helft dus sterk, maar kon dit na de thee geen vervolg geven. Real verdubbelde zijn voorsprong tien minuten in de tweede helft: Jesé Rodriguez zette sterk door en bediende Ángel di María, die de 0-2 binnen kon prikken. Voor de Argentijn betekende het zijn eerste doelpunt van dit kalenderjaar, in zijn derde wedstrijd van 2014.

Het doelpunt van Di María betekende de definitieve beslissing in de ontmoeting en Real kon de wedstrijd hierna rustig uit spelen. Vreemd genoeg eindigden de bezoekers echter met negen man: Fábio Coentrao, die al twee maanden niet meer had gespeeld, hield het hoofd niet koel en pakte vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart na een onnodig harde tackle. Even daarna verliet ook Álvaro Morata het veld, wegens een blessure, en omdat Ancelotti al drie keer gewisseld had eindigde Osasuna met twee man meer. Met elf tegen negen wist de thuisploeg de eer echter niet te redden en Real bekerde dus met twee 2-0 zeges door naar de kwartfinale.