Rooney kopt mazzelend Engeland richting kwartfinale

Erik van Dam19 jun 2012, 22:36
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2012, 22:36

Engeland is als groepswinnaar geëindigd in Groep D van het EK. The Three Lions konden dinsdag tegen Oekraïne weer beschikken over Wayne Rooney en dat leverde de winst op en een kwartfinaleduel met Italië. De spits, tijdens de eerste twee groepsduels nog geschorst, kopte kort na rust de 1-0 binnen. Oekraïne scoorde zelf ook, maar werd bestolen van het doelpunt omdat de assistent-arbiter bij de doellijn niet zag dat John Terry de bal achter de doellijn wegtrapte. Op het WK 2010 werd Engeland zelf nog een geldige treffer ontnomen.

/

In een vermakelijke eerste helft liet Oekraïne zien zich niet zonder slag of stoot gewonnen te willen geven in Donetsk. Het gastland zocht naar hartelust de aanval en kwam er ook enkele keren vervaarlijk uit; met name Andriy Yarmolenko was lastig voor de Engelsen. In de achtste minuut nam hij echter teveel tijd om het af te maken na een pass van Oleg Gusev. Hij mocht wel ongehinderd aannemen, maar bewaarde vervolgens niet de rust en werd snel weer ingesloten door kortstondig afgeleide Engelse defensie.

Marko Devic kwam iets verder dan Yarmolenko; hij waagde na voorbereidend werk van Yevhen Selin en Artem Milevskiy daadwerkelijk een schot, maar dat werd geblokt door Scott Parker. Gusev was de eerste die de Oekraïense fans deed opveren met een afstandsschot dat krap een meter over Joe Harts doel zeilde. Engeland stond verder defensief goed en had redelijk wat balbezit, maar stelde te weinig tegenover de kansen voor de tegenstander. De beste mogelijkheid was voor Rooney, die een voorzet van Ashley Young met het voorhoofd schampte en naast liet gaan.

/

Na laatste pogingen van John Terry (kopbal) en opnieuw Yarmolenko (schot, gepakt door Hart) brak de rust aan en kon aan beide kanten gesleuteld worden aan het strijdplan. En of het werkte of niet; Engeland kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong. Een hoekschop vanaf de rechterkant van Steven Gerrard kwam terug bij de begaafde middenvelder, die zijn directe bewaker simpel wegzette en een voorzet afgaf. Die werd tweemaal van richting veranderd en kwam uiteindelijk bij de tweede paal terecht voor Rooney: die kopte in een onbewaakt doel binnen.

Engeland ging na het verkrijgen van de voorsprong, met nota bene de eerste echte doelpoging van de wedstrijd, op zoek naar de genadeslag in Donetsk. Een razendsnelle uitbraak via Gerrard en Rooney leverde geen 2-0 op, maar met zelfvertrouwen voetbalde men zeker. Logisch ook, aangezien de laatste negen (!) interlands waarin Rooney scoorde allemaal gewonnen werden. Dat gebeurde ook dinsdag weer. Oekraïne beet met de achterstand op het scorebord nog wel van zich af, maar verder dan een lastige crosspass en een kopbal over van Milevskiy kwam men niet.

Toch scoorde Oekraïne, al werd het niet erkend. Bij een uitbraak werkte Devic de bal via Hart over de doellijn, alvorens Terry die nog wegtrapte. De assistent op de doellijn zag het echter niet, waardoor Engeland mazzelde. Oleg Blokhin zette met nog een klein halfuur op de klok zijn laatste middel in: Andriy Shevchenko. De grote held van de natie, die tegen Zweden tweemaal scoorde, kon het tij evenwel niet keren. Ashley Cole vond Pyatov nog op zijn weg en Hart strekte zich een keer fraai op een hard schot.