Rosales en consorten schrijven geschiedenis met plek in halve finale

Daniel Cabot Kerkdijk18 jul 2011, 02:15
Laatst bijgewerkt: 18 jul 2011, 02:15

Venezuela heeft zich voor het eerst in haar geschiedenis voor de halve finale van het toernooi om de Copa América geplaatst. In San Juan was La Vinotinto zondagavond lokale tijd met 1-2 te sterk voor Chili, dat in een sterke fase in het tweede bedrijf naliet om het duel naar zich toe te trekken. FC Twente-verdediger Roberto Rosales stond negentig minuten binnen de lijnen. Venezuela speelt woensdag in de halve finale tegen Paraguay, dat in de kwartfinale voor een verrassing zorgde door Brazilië uit te schakelen. Dinsdag staan Uruguay en Peru tegenover elkaar.

/

In de beginfase van de wedstrijd lag het tempo hoog en dat zorgde voor een rommelig spelbeeld met veel fouten aan beide kanten. De eerste doelpogingen kwamen van de Venezolanen, via Juan Arango en Tomas Rincón. Naarmate de eerste helft vorderde werd het spel grimmiger. De openingstreffer van Oswaldo Vizcarrondo, tien minuten voor rust, kwam dan ook gelegen. Uit een indraaiende vrije trap van Arango kopte de verdediger de bal achter doelman Claudio Bravo: 1-0. Op slag van rust stond keeper Renny Vega de gelijkmaker van Pablo Contreras in de weg.

Chili kwam na rust veel sterker uit de kleedkamers. Humberto Suazo en Nelson Valdivia raakten het aluminium en Grenddy Perozo voorkwam in de doelmond een treffer van Alexis Sánchez. De gelijkmaker van Suazo in de 69e minuut kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Op aangeven van Sánchez werkte de aanvaller de 1-1 binnen. Chili drukte door, maar Venezuela sloeg tien minuten voor tijd toe. Een vrije trap van Arango kwam weer bij Vizcarrondo terecht, maar Bravo stond in de weg. Gabriel Cichero werkte in de rebound de 1-2 binnen. Chili zocht naar de gelijkmaker, ondanks de tweede gele kaart voor Gary Medel, maar kwam niet meer tot scoren. Opvallend is dat nu alle groepswinnaars van de Copa América 2011, te weten Chili, Brazilië en Colombia, in de kwartfinale zijn uitgeschakeld; een unicum.