Routiniers uit Wales zijn belangrijk voor winnend Groot-Brittannië

Bart Kruyt29 jul 2012, 22:36
Laatst bijgewerkt: 29 jul 2012, 22:36

Velen begrepen niet waarom Craig Bellamy als dispensatiespeler mee mocht naar de Olympische Spelen, maar de ervaren Welshman bewijst zijn waarde voor Groot-Brittannië. Tegen Senegal scoorde de aanvaller al (1-1) en zondag was hij in de tweede groepswedstrijd opnieuw belangrijk, door twee assists te leveren tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Groot-Brittannië won mede door de passes van Bellamy en een bijzonder doelpunt van Ryan Giggs met 3-1 en doet weer helemaal mee om een plek in de kwartfinales.

/

Met het doelpunt in de zestiende minuut, een rake kopbal bij de tweede paal na een voorzet van Bellamy, brak Giggs een Olympisch record. De 38-jarige Welshman is na zondagavond de oudste doelpuntenmaker ooit op de Olympische Spelen en neemt het record over van de Egyptenaar Hussein Hegazi, die in 1924 (!) 37 jaar en 225 dagen oud was, toen hij scoorde tegen Hongarije. Dat record stond jarenlang in de boeken, maar werd zondag dus gebroken door Giggs.

Na de treffer van de Welshman ging Groot-Brittannië op zoek naar meer en Tom Cleverley was kort voor rust dicht bij de tweede treffer. Hij had echter de pech dat hij met zijn schot beide palen raakte, waardoor de Verenigde Arabische Emiraten in de wedstrijd bleven. Een kwartier na rust viel zelfs de gelijkmaker, gemaakt door Saeed Rashed Essa Alfa, maar Groot-Brittannië trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Eerst tikte Scott Sinclair op aangeven van Bellamy de 2-1 binnen en drie minuten later maakte Daniel Sturridge er op aangeven van Cleverley 3-1 van. De Verenigde Arabische Emiraten gooide na deze goal de handdoek in de ring.

Eerder op de avond zorgde Senegal al voor een verrassing in de groep, door Uruguay met 2-0 te verslaan. Moussa Konaté maakte in de eerste helft beide doelpunten voor de Afrikanen, die nog wel het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man minder speelden. Abdoulaye Ba werd na een halfuur weggestuurd na een overtreding op Luis Suárez, maar Uruguay wist dus niet van de man-meer-situatie te profiteren. Senegal en Groot-Brittannië hebben na twee wedstrijden vier punten, een meer dan Uruguay. De Verenigde Arabische Emiraten is puntloos en uitgeschakeld.