RTL Boulevard: beelden tonen geweld bij villa Labyad duidelijk aan
De beelden van het geweldincident waarbij Zakaria Labyad, diens familie en een aannemer betrokken waren, zijn ingezien door RTL Boulevard. Het programma zendt vrijdagavond via tekeningen een reconstructie uit. Op de daadwerkelijke beelden is het geweld duidelijk te zien, wordt gemeld in de uitzending. De aannemer, in eerdere berichtgeving van De Telegraaf aangeduid als H.Z., zegt door de aanvaller van Ajax en diens familie geslagen te zijn na een conflict over werkzaamheden die door de aannemer zijn verricht.
Het incident zou zich hebben afgespeeld op 5 juli 2020, toen een al langer sluimerend conflict escaleerde. Er ontstond ruzie over de kwaliteit van het werk dat de aannemer de voorbije twee maanden had geleverd bij de villa van Labyad in Het Gooi. Labyad wilde de rekening niet betalen. De aannemer meldde zich op 5 juli bij de villa voor een gesprek over hoe het nog te incasseren geld betaald zou worden. Bovendien wilde hij spullen ophalen die zich nog in de woning bevonden. Labyad zou zich vervolgens bedreigd hebben gevoeld toen de aannemer op ramen en deuren begon te bonken. "Op die avond ontstaat een aparte situatie", vertelt misdaadverslaggever John van den Heuvel in de uitzending. "De aannemer gaat pas om 23.30 uur in een boze bui terug naar het huis om zijn spullen en het resterende bedrag, 18.000 euro, terug te halen."
"Labyad zegt dat hij op de deuren en ramen stond te bonken. Labyad heeft toen niet de politie gebeld, maar zijn familie uit Utrecht. Die zijn met veel mensen gekomen en hebben die aannemer een flink pak slaag gegeven", aldus de journalist. De beelden ‘laten zien dat de aannemer op de oprit van Labyads villa wordt omsingeld door een groepje mannen en dat hij geslagen wordt', meldt de voice-over van RTL Boulevard bij het tonen van een reconstructie van de ingeziene beelden. "Na een paar seconden loopt een man het groepje uit. Dat zou dan gaan om Zakaria Labyad", wordt eraan toegevoegd. De aannemer belde 112, maar zou vervolgens onder druk hebben verklaard dat er niets aan de hand was. De agent ter plaatse stuurde daarna iedereen naar huis.
Karim Aachboun, juridisch adviseur van de aannemer, zegt dat er aangifte gedaan is tegen Labyad, diens broer en vader wegens ‘onder meer zware mishandeling’. "Het is allemaal op beeld vastgelegd, dus het verbaast me dat de daders het proberen te ontkennen", geeft Aachboun aan. Volgens RTL Boulevard is de identiteit van personen echter niet eenvoudig te ontwaren op de beelden. "Wat er gebeurd is, heeft veel gedaan met hem en zijn gezin", zegt Aachboun. "Ik heb van hem zelfs begrepen dat zijn kinderen hem niet meer kunnen herkennen. Hij was altijd een vrolijke vader. We zijn nu bezig om hem te helpen en ervoor te zorgen dat de daders snel gestraft worden."
De beelden zijn afkomstig van de beveiligingscamera's bij het huis van Labyad. Aanvankelijk wilde Labyad die niet afstaan, maar de rechter vorderde de beelden. "Daar is iets heel raars mee gebeurd", vertelt Van den Heuvel. "De aannemer heeft de beelden opgeëist in een civiele zaak. De rechter heeft geoordeeld dat die inderdaad in beslag genomen mochten worden. Ze zijn bij een zogeheten bewaarder terechtgekomen. Die raakte de beelden toen ineens kwijt, maar uiteindelijk zijn ze nu boven water. Het is een rare zaak, met wat rafelrandjes, maar ik verwacht wel dat er een vervolg komt en een rechter gaat oordelen."
De zaak wordt in ieder geval serieus genomen, meldt Van den Heuvel. "Er is al lange tijd een onderzoek gaande. Beelden liegen niet. Er is ook nog aanvullend bewijsmateriaal, in de vorm van WhatsApp-berichten en andere communicatie. Teruggebracht tot de kern gaat het om een zakelijk conflict. Er zijn werkzaamheden verricht in de woning en die waren volgens Labyad niet naar tevredenheid. De aannemer zegt dat hij goed zijn werk heeft gedaan." Over welke WhatsApp-berichten het gaat is onduidelijk. Wel is bekend dat de aannemer afspraken wilde maken met Labyad over de betaling van 18.000 euro, maar die pogingen mislukten. Uiteindelijk blokkeerde Labyad de aannemer op sociale media, WhatsApp en e-mail, waarna het niet meer mogelijk was om contact te krijgen. Dat leidde ertoe dat de aannemer zelf verhaal ging halen.
De advocaat van Labyad, Mariëlle van Essen, reageerde eerder al op de aandacht van RTL Boulevard voor de zaak die tot dusver onbekend was. "Cliënt betreurt het dat de heer de media opzoekt voor een geschil dat reeds in onderzoek is bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak, ook wat betreft de rol van de heer zelf waartegen een aangifte loopt. De heer heeft hiermee kennelijk geen ander doel dan het beschadigen van de eer en goede naam van cliënt. Zeker nu de heer blijkens de vraagstelling vanuit uw programma, bewust een lezing van de gebeurtenissen geeft die bezijden de waarheid is. Wij laten de inhoudelijke discussie graag waar deze hoort en dat is niet in de media maar bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak."