Ruben van Bommel maakt eerste goal voor AZ in doelpuntrijk duel met Shakhtar

Jonathan van Haaster08 jul 2023, 16:25
Laatst bijgewerkt: 08 jul 2023, 16:25

AZ heeft zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen met 3-3 gelijkgespeeld tegen Shakhtar Donetsk. In Dirkshoorn kwamen de Alkmaarders tot drie keer toe op voorsprong, maar de Oekraïners toonden net zo vaak veerkracht. Aan de kant van AZ maakte Ruben van Bommel zijn eerste officieuze treffer in Noord-Hollandse dienst. Op 15 juli volgt het volgende oefenduel voor AZ. Het Lech Poznan van trainer John van den Brom is dan de tegenstander.

AZ trad aan met veel jongelingen die vorig seizoen met AZ Onder 19 de Youth League wonnen. Zo kregen Wouter Goes, Dave Kwakman, Ernest Poku, Kees Smit en Lewis Schouten een basisplaats. De ploeg van trainer Pascal Jansen begon scherp aan de wedstrijd en kwam al in de negende minuut op voorsprong. Na een slim passje schoot Jens Odgaard nog op de lat, waarna de bal uit een klutssituatie voor de voeten van Mees de Wit belandde. De verdediger tikte van dichtbij binnen: 1-0. Tegenvaller vlak daarna was het geblesseerd uitvallen van Odgaard. Hij werd vervangen door Yusuf Barasi.

Niet veel later kwam Shakhtar op gelijke hoogte. Oleksandr Zubkov was de verdediging van AZ te snel af en stuitte op Verhulst, maar in de rebound tekende hij alsnog voor de gelijkmaker: 1-1. Poku (redding doelman), Kwakman (schot geblokt), Barasi (schot geblokt) en Dani de Wit kwamen nog voor rust dicht bij de voorsprong, maar het ontbrak hen aan het benodigde fortuin.

Na rust kwamen wisselde Jansen vrijwel zijn hele basiselftal. Alleen Verhulst en de al ingevallen Barasi bleven staan. Laatstgenoemde zorgde al binnen drie minuten na de hervatting voor de hernieuwde Alkmaarse voorsprong. De aanvaller kopte raak uit een voorzet van Kenzo Goudmijn: 2-1. Net als in de eerste helft gaf AZ de leiding echter snel weg. Dit keer was het Valeriy Bondar die uit een scherpe vrije trap bij de tweede helft binnentikte: 2-2.

AZ toonde echter andermaal veerkracht en kwam in de 65ste minuut op 3-2. Het was invaller Van Bommel die vanaf links naar binnen trok en via een been met het nodige geluk raak trof: 3-2. Toch wist Shakhtar een kwartier voor tijd voor het laatste doelpunt van de middag te zorgen. De Oekraïners sneden makkelijk door de Alkmaarse defensie heen, waarna Kevin Kelsy na een één-tweetje succesvol afrondde: 3-3.