Ruiz kopt Costa Rica verder en Engeland naar huis

Gijs Freriks20 jun 2014, 19:51
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2014, 19:51

Costa Rica heeft voor het eerst sinds 1990 de groepsfase van het WK overleefd. De Centraal-Amerikanen imponeerden vrijdagavond ook tegen Italië (0-1 winst) en zijn hierdoor zeker van de achtste finale. Bryan Ruiz kroonde zich met een rake kopbal tot de matchwinner in Recife. Italië moet dinsdag tegen Uruguay uitmaken wie als tweede land van Groep D de volgende ronde bereikt. Engeland is voor het eerst sinds 1958 in de groepsfase van een WK uitgeschakeld.

Costa Rica was eerder te sterk voor Uruguay en verbaasde de voetbalwereld tegen i Azzurri voor een tweede keer. De ploeg van de Colombiaan Jorge Luis Pinto begon opnieuw onbevangen aan de wedstrijd en zocht de kleedkamer na één helft ook met een minimale voorsprong op. Voormalig Eredivisionist Ruiz kopte op slag van rust een voorzet vanaf de linkerflank via de lat achter Gianluigi Buffon: 0-1. Costa Rica kreeg loon naar werken en had een fractie eerder ook al op voorsprong kunnen komen.

Scheidsrechter Enrique Osses weigerde Joel Campbell echter een strafschop te geven, nadat de spits in het vijandelijke strafschopgebied in de sandwich was genomen door Italianen. In het eerste wedstrijdkwart kwam de Brazuca nauwelijks in de buurt van een doel en was het balbezit min of meer in evenwicht. Italië zocht zijn heil in de lange bal, maar kon Mario Balotelli niet bereiken. Na een halfuur werd de spits zowaar wél bediend, door Andrea Pirlo. Super Mario verkwanselde de kans met een mislukte lob en mikte een aantal minuten later recht op doelman Keylor Navas.

Costa Rica trok hierna enthousiast ten aanval en werd dreigend via Celso Borges en Christian Bolanos, alvorens Ruiz met een rake kopbal voor de openingsgoal en gerechtigheid zorgde. Cesare Prandelli bracht met Antonio Cassano een extra spits binnen de lijnen; de WK-debutant verving bij de aanvang van het tweede bedrijf Thiago Motta. Het lukte de Italianen niet om, behoudens een vrije trap van Pirlo, voor groot doelgevaar te zorgen en daarom werd ook Lorenzo Insigne de wei van Arena Pernambuco ingestuurd.

Van het swingende Italië van tegen Engeland was echter weinig te bespeuren en de oh’s en ah’s rolden de tribunes af, wanneer Costa Rica de bal ongrijpbaar maakte voor de viervoudig wereldkampioen. Italië was machteloos en hierdoor wist Costa Rica voor het eerst in de historie twee opeenvolgende wedstrijden op een WK te winnen. De Squadra Azzurra kwam voor het eerst sinds de kwartfinale in 1998 tegen Frankrijk niet tot scoren in een duel op een wereldkampioenschap.