Rusland fluitend naar EK, Ierland heeft arbitrage dit keer mee

Erik van Dam11 okt 2011, 21:49
Laatst bijgewerkt: 11 okt 2011, 21:49

Dick Advocaat gaat voor de tweede keer in zijn trainersloopbaan naar een EK. Een bij vlagen excellent Rusland speelde zich dinsdagavond kinderlijk eenvoudig langs Andorra: 6-0. Ierland liep door een niet gegeven handsbal van Thierry Henry vorig jaar het WK mis, maar had ditmaal geen reden tot klagen over een arbitraire beslissing tegen Andorra. Mede door de rode kaart voor doelman Roman Berezovsky grepen de Ieren het play-off-ticket van poule B: 2-1.

/

Rusland - Andorra 6-0
Rusland was al acht duels ongeslagen en dus leek puntverlies tegen de nummer 203 van de wereld, Andorra, haast onmogelijk. Sbornaya liet er geen gras over groeien en nam al na vijf minuten de leiding. Alan Dzagoev schoot een afvallende bal uit een hoekschop hard achter José Gómes. Het gastland was veel sterker tegen het defensief en hard spelende Armenië, dat alle duels in deze kwalificatiecyclus verloor.

Na een kwart wedstrijd verdubbelde Rusland de marge, nadat een treffer van Aleksey Berezutsky wegens handspel al was afgekeurd. Andrei Arshavin, die de grote strateeg was in Luzhniki, vond met zijn vrije trap de kruin van mandekker Sergey Ignashevich: 2-0. Vijf minuten later schoot Pavlyuchenko kruiselings de derde achter de zwak keepende Gómes en nog voor rust volleerde Dzagoev na een kopbal van Roman Shishkin de vierde Russische treffer achter Gómes.

De supporters wisten dat Rusland voor de vijfde keer naar een EK zou gaan en hoopten op meer treffers in het tweede bedrijf. De equipe van Advocaat doseerde echter met haar krachten en maakte niet echt haast om de vijfde te maken. Die kwam er na een uur spelen wel: Denis Glushakov kopte een voorzet van Shishkin via de grond in de kruising: 5-0. De bezoekers van bondscoach Koldo konden het hele duel aanvallend niets brengen en mochten van geluk spreken dat Shishkin, Arshavin en de invallers Rinat Bilyaletdinov en Pavel Pogrebnyak kansen lieten liggen. Bilyaletdinov zorgde nog wel voor het slotakkoord: 6-0.

/

Ierland - Armenië 2-1
Ierland had vorig jaar alle pech van de wereld, toen een handsbal van Thierry Henry namens Frankrijk over het hoofd werd gezien. The Boys in Green incasseerden een late treffer en werden zodoende uitgeschakeld voor het WK. Dinsdag had de ploeg van Giovanni Trapattoni meer geluk. Na een klein half uur spelen werd Berezovsky, doelman van Armenië, onterecht wegens hands naar de kant gestuurd. De thuisploeg kwam voor rust ook nog op voorsprong dankzij een onbegrijpelijk eigen doelpunt van Valery Aleksanyan. De mandekker schoot een lage voorzet achter de nieuwe keeper Arsen Petrosyan.

Het Aviva Stadium in Dublin ontplofte toen Richard Dunne na een uur spelen voor de tweede Ierse goal aantekende. Toch werd het in het restant van het duel nog flink spannend. Henrik Mkhitaryan schoot op aangeven van Yura Movsisyan twee minuten na de goal van Dunne de aansluitingstreffer binnen. Hierbij blunderde Shay Given hevig. Tien minuten voor tijd moest spits Kevin Doyle ook nog met een tweede gele kaart inrukken, maar de bezoekers van Vardan Minasyan konden geen twee treffers meer maken. Ook bij een gelijkspel had Ierland zich gekwalificeerd voor de play-offs.