Rusland pakt punt en WK-ticket, Portugal naar play-offs

Erik van Dam15 okt 2013, 20:51
Laatst bijgewerkt: 15 okt 2013, 20:51

Rusland heeft zich dinsdag verzekerd van deelname aan het WK 2014. De laatste twee wereldkampioenschappen gingen aan de neus van het land voorbij, maar straks zullen de Russen zich weer mogen meten met de andere deelnemers. Een 1-1 gelijkspel bij Azerbeidzjan volstond voor het veroveren van een ticket: het achtervolgende Portugal stond drie punten achter en won wel met 3-0 van Luxemburg, maar finisht als tweede in de groep en is nu veroordeeld tot de play-offs.

/

Azerbeidzjan - Rusland 1-1
De Russen hadden tot dinsdagavond al de beste papieren en wisten dat een gelijkspel al voldoende zou zijn, om rechtstreekse plaatsing voor het WK in Brazilië af te dwingen. Het team van Fabio Capello kreeg ook een gelijkspel, nadat het geruime tijd met een klein verschil leidde in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Na iets meer dan een kwartier spelen was het aanvaller Roman Shirokov die voor de derde maal deze cyclus scoorde. Aleksandr Samedov bediende hem uitstekend met een passje door het midden.

De drie (!) Azerbeidzjanen rondom Shirokov grepen al niet meer in en de spits maakte het af. Het thuisland wist geen vuist te maken en speelde het laatste deel van de tweede helft, zo’n twintig minuten, zelfs met een man minder. Maksim Medvedev kreeg een directe rode kaart van de scheidsrechter, omdat hij met twee benen inkwam op Aleksandr Kerzhakov. Toch kwam het land nog terug tot 1-1 via Vagif Javadov, in de slotfase van de wedstrijd. Daar bleef het echter bij, waardoor de Russen zich plaatsten voor het WK.

/

Portugal - Luxemburg 3-0
Iedereen rekende erop dat Portugal geen fout zou maken tegen het nietige Luxemburg en dat gebeurde ook niet. In het Estádio Cidade de Coimbra zaten de Portugezen al vlot op rozen tegen het groothertogdom. Binnen een half uur kreeg Aurélien Joachim rood: de spits van RKC Waalwijk beging een overtreding op Hugo Almeida en moest dat van arbiter Bülent Yildirim bekopen met een vroegtijdig vertrek van het veld. Direct na zijn aftocht scoorde de tegenstander: hij sprong goed weg op een pass van João Moutinho en zag zijn bewaker en de keeper met zijn eerste schijnbeweging al naar de grond gaan. Daarna was het een koud kunstje om af te ronden voor de 1-0.

Zes minuten later viel ook de tweede Portugese treffer. Weer was Moutinho erbij betrokken: hij gaf een mooi hakje aan de toesnellende Nani, die hard uithaalde en de bal met binnenkant hoog in de verste kruising plaatste. Portugal, dat helemaal aan het begin van de plaatsingsreeks maar nipt won in Luxemburg (1-2) kwam geen moment in gevaar en vergrootte de score tien minuten voor tijd tot 0-3. Hélder Postiga maakte alweer zijn 27e treffer in 64 interlands door vlak voor de Luxemburgse doelman op te duiken en het af te maken, na een pass van Josué.