voetbalzone

Rusland vernietigde computers, Nederland en België deden niets verkeerd

Thijs Post13 nov 2014, 10:20
Laatst bijgewerkt: 13 nov 2014, 10:20
Advertentie

De wereldvoetbalbond FIFA heeft onderzoek gedaan naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. In het 430 pagina’s tellende rapport worden de (kandidaat-)gastlanden weliswaar diverse zaken verweten, maar de ‘overtredingen’ zijn niet ernstig genoeg om tot een nieuwe stemming te komen. Dat meldt persbureau AP.

voetbalzone

Rusland, dat het WK van 2018 toegewezen kreeg, wordt verweten dat er computers van stafleden vernietigd zijn. De Russen versloegen onder meer het bid van Nederland en België en het bid van Engeland. Nederland en België hebben volgens het rapport niets verkeerd gedaan, terwijl Engeland wel flink wat kritiek te verduren krijgt. De Engelsen hebben voormalig vicevoorzitter Jack Warner van de FIFA gepaaid.

Het WK van 2022 ging naar Qatar; er zijn ‘potentieel problematische feiten en omstandigheden’ aanwezig in het bid van dat land. Bovendien is er sprake van ‘een significant gebrek aan transparantie’. Genoeg voor een heroverweging is het niet. Australië, een belangrijke tegenstander van Qatar, krijgt als verwijt dat het gedrag van de adviseurs niet in orde was.

Bezig met laden …