Rustende sterren Borussia Dortmund zien B-keus zegevieren bij buurman

Matthijs van Laar27 apr 2013, 20:21
Laatst bijgewerkt: 27 apr 2013, 20:21
/

Borussia Dortmund heeft met de tweede keus nog even extra vertrouwen getankt voor de return tegen Real Madrid van aanstaande dinsdag. Fortuna Düsseldorf, dat nog altijd in een hevige strijd tegen degradatie verwikkeld is, speelde weinig klaar tegen de buurman uit het Ruhrgebied en ging in eigen huis met 1-2 ten onder. De doelpunten van de bezoekers kwamen op naam van ex-Feyenoorder Nuri Sahin en invaller Jakub Blaszczykowski. In de slotfase scoorde Adam Bodzek nog wel tegen.

Liefst tien spelers die afgelopen woensdag gehakt maakten van Real Madrid, kregen van Klopp de gelegenheid om wat extra rust te pakken. Spelers als Robert Lewandowski, Mario Götze en Marco Reus zagen vanaf de bank hoe de ‘b-keus’ het er desondanks uitstekend van afbracht tegen de laagvlieger. Het had echter anders kunnen lopen als Dani Schahin na vijf minuten gewoon zijn werk had gedaan en de thuisploeg aan een voorsprong had geholpen. De aanvaller van Fortuna presteerde het echter om, geheel vrijstaand, van een meter of vijf naast te mikken.

Dortmund nam na de ietwat stroeve openingsfase het heft in handen en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong. Sahin toonde zijn klasse en schoot de bal van meer dan dertig meter op fantastische wijze hoog in het doel. Die klap viel de gastheren zwaar en doelman Mitchell Langerak van Dortmund kon dan ook op zijn dooie akkertje toekijken hoe zijn ploeggenoten de kleine voorsprong zonder al te veel moeite verdedigen en mee de rust in namen. Alleen Ken Ilsö toonde zich namens Fortuna nog even dreigend, maar Mats Hummels greep op het laatste moment adequaat in.

Na de pauze was het aanvankelijk beter en overtuigender wat de thuisploeg liet zien. Ilsö kreeg al vlug een nieuwe kans en Andreas Lambertz kopieerde Schahin door eveneens uit kansrijke positie naast het doel te mikken. Twintig minuten voor tijd gooide Dortmund het duel vervolgens in het slot. Blaszczykowski stond nog maar een minuut in het veld toen hij op aangeven van Sahin de bal voor het binnenschieten kreeg. Via het lichaam van een tegenstander zorgde hij voor de 0-2 stand. Alhoewel Bodzek vlak voor tijd nog wel iets terugdeed (rake kopbal) en Fortuna in blessuretijd nog een gigantische kans miste, bleef de voorsprong behouden.