voetbalzone

Ruud Gullit looft tactische omzetting Oranje maar zag ook drie dissonanten

Jonathan van Haaster14 jun 2023, 21:55
Laatst bijgewerkt: 14 jun 2023, 21:55
Advertentie

Ruud Gullit is onder de indruk van de tactische omzettingen die het Nederlands elftal heeft laten zien in de eerste helft van de wedstrijd tegen Kroatië. De analist zag hoe het Balkanland zich aanpaste op Lutsharel Geertruida en Cody Gakpo, die zich regelmatig lieten uitzakken om onder het spel van de Kroaten uit te komen. De lange bal-tactiek die het team van bondcoach Ronald Koeman vervolgens hanteerde kon Gullit bekoren. Toch is hij ook kritisch op enkele spelers van Oranje.

"We hebben er een heleboel niet gezien hè", opent Gullit. "Koopmeiners niet gezien, Simons niet zo veel gezien, Frenkie de Jong hebben we eigenlijk ook niet veel gezien. Iedereen moet zich een beetje aanpassen. Hoe reageert men op elkaar?" In het eerste gedeelte van de eerste helft speelden Geertruida en Gakpo een belangrijke rol. Presentator Wytse van de Goot stelt dat Geertruida op het middenveld opereerde 'als een soort John Stones'. "Gakpo kwam steeds vrij omdat hij zich liet zakken", is Gullit lovend over de Feyenoorder. "Op een gegeven moment dachten de Kroaten: hé, we zijn te laat. Gakpo en Geertruida hier weer... Op een gegeven moment dachten de Kroaten: dit gaan we niet meer doen. Vida ging wat meer naar voren toe, Perisic ging wat meer naar voren toe en hier zie je dat ze wat meer gingen praten met elkaar."

"Ze lieten het niet meer toe en toen werd het moeilijker", gaat Gullit verder. "Je ziet dat Vida mee inzakt met Gakpo, dus dan wordt het lastiger." Na de tactische omzetting van de Kroaten focuste Oranje zich meer op de lange bal. "Op die manier splijt je de tegenstander een beetje open." Gullit laat een voorbeeld zien van een dieptepass van Nathan Aké, die Teun Koopmeiners in gevaarlijke positie aanspeelde. De middenvelder stuitte vervolgens op een Kroatisch been. Een andere kans van Oranje kwam tot stand door een diepe crosspass van Virgil van Dijk. Xavi Simons kon vanuit een lastige hoek niet afronden. "Dan krijg je ruimte tussen de linies als je er een paar keer doorkomt. Het is goed dat je diepgaande mensen hebt."

Van der Goot stelt dat Oranje door het hanteren van de lange bal twijfel zaait bij de Kroaten. "Ja, want die willen naar voren toe", is Gullit het eens met Van der Goot. "Zij willen pressing spelen. Maar als je daar een paar keer overheen gaat, dan denken ze: hé, wacht even. Als er iemand gaat lopen, gaat er toch iemand met je meelopen. Als er dan iemand mee gaat lopen, komt er daar weer ruimte vrij. Dat is een beetje het spel en ik vind dat Nederland het goed opgevangen heeft. Kroatië gaat het in principe proberen voetballend op te lossen. Als je dan geen kansen weggeeft, dan komt er weer zo'n momentje", doelt Gullit op de openingstreffer van Malen. De aanvaller van Borussia Dortmund was voor rust als enige speler trefzeker.

Bezig met laden …