Saint-Étienne behoudt de leiding door zege op Olympique Lyon

Erik van Dam25 sep 2010, 22:57
Laatst bijgewerkt: 25 sep 2010, 22:57
/

Saint-Étienne heeft de koppositie in de Ligue 1, die het vorige week na zoveel jaren eindelijk weer veroverde, niet al na zeven dagen af hoeven staan. De recordkampioen van Frankrijk moest eventjes genoegen nemen met plaats twee, nadat Stade Rennes eerder op de avond won. Vervolgens klopten Les Verts Olympique Lyon in het Stade Gerland; de vraag is hoe lang daar trainer Claude Puel nog op zijn stoel mag blijven zetten.

Olympique Lyon – Saint-Étienne 0-1
Het op papier aantrekkelijkste affiche van de zevende speelronde leverde een nieuwe overwinning op voor de bezoekers. Dimitri Payet, dit seizoen al zo vaak van grote waarde voor zijn team, onderstreepte zijn trefzekerheid nog maar eens door een kwartier voor het einde de enige goal van de avond te maken. Uit een vrije trap joeg de 23-jarige aanvaller de bal hoog boven doelman Hugo Lloris en maakte hij alweer zijn zevende treffer in zeven wedstrijden. Bafétimbi Gomis had voor rust al de paal geraakt namens Lyon en zijn teamgenoot Jimmy Briand de lat.

Olympique Nice – Stade Rennes 1-2
Iets eerder op de avond had Stade Rennes voor eventjes de koppositie van de Ligue 1 in handen genomen. Middels een 2-1 zege bij Olympique Nice toonde Rennes aan zeer efficiënt om te gaan met de kansen die het toebedeeld kreeg. Stéphane Dalmat brak de score in de openingsfase al snel open met zijn eerste seizoenstreffer. Daniel Ljuboja hielp Nice vervolgens aan de gelijkmaker met een knappe goal die hij met links binnenschoot. Hugo Montaño benutte vervolgens een kwartier voor tijd Rennes' tweede kans van de wedstrijd en zette Rennes voor kort op plaats één.

/

Olympique Marseille – Sochaux 2-1
L'OM bereidde zich met een 2-1 zege prima voor op de Champions League-confrontatie met Chelsea. De kampioen klom wat plaatsen op de ranglijst en dankte zaterdag Taye Taiwo en Lucho Gonzalez voor hun bijdrage in het Stade Vélodrome. De Nigeriaanse verdediger scoorde fantastisch de 1-0 na twintig minuten en Lucho zorgde na een uur spelen voor een grotere marge. Sochaux kwam pas halverwege de tweede helft één goal terug via Nicolas Maurice-Belay maar wist niet verder door te drukken richting een remise.

Caen – Girondins Bordeaux 0-0
Nummers vier en dertien, Caen en Bordeaux, besloten hun krachtmeting op een remise zonder doelpunten. Bordeaux had net twee prima overwinning in de zak gestoken tegen Lyon en Nancy, maar beet zich op bezoek bij Caen stuk op Alexis Thébaux. Moussa Maazou was namens de gasten vrijwel onzichtbaar en Jaroslav Plasil zag geen van zijn handvol afstandspogingen daadwerkelijk op de juiste manier in het doel terechtkomen.

/

Lorient – AS Monaco 2-1
Als er wordt gescoord door Lorient, is het meestal Kevin Gameiro die die taak op zich neemt. Ook nu trof de begeerde aanvaller alweer doel, na vijf minuten spelen. De 23-jarige spits schatte een dieptepass van Sigamary Diarra op de juiste waarde, bleef koel en gaf doelman Stéphane Ruffier het nakijken. Twintig minuten later viel de 1-1 via de voet van Dieumerci Mbokani, die alleen maar van een paar meter afstand de bal in het doel hoefde te tikken na voorbereidend werk van Nicolas N'Koulou. Evenwel was het niet voldoende voor Monaco; in de laatste minuut sloeg Lorient nog toe via Lynel Kitambala, terwijl Monaco toen al een volledige helft met tien man speelde na rood voor Sébastien Puygrenier.