Saint-Étienne voert Ligue 1 na 28 jaar weer aan na puntverlies Toulouse

Erik van Dam18 sep 2010, 20:58
Laatst bijgewerkt: 18 sep 2010, 20:58

Saint-Étienne heeft zich op de zesde speeldag van de Franse competitie de koppositie toegeëigend. Dat is bijzonder te noemen, aangezien de recordkampioen (tien titels) dat in 1982 voor het laatst deed. Zelf won de ploeg met 3-0 van Montpellier, terwijl koploper Toulouse voor de tweede week op rij punten verloor (0-0). Vorige week was dat nog uit bij Saint-Étienne, nu gebeurde het op bezoek bij AS Monaco. Stade Rennes kan zondag echter de leiding veroveren, als het weet te winnen van Paris Saint-Germain.

AS Monaco – Toulouse FC 0-0
Pierre-Emerick Aubameyang liet de eerste kans voor AS Monaco onbenut, waarna ook Ju-Yong Park een afstandsschot niet in het doel zag verdwijnen. Dieumerci Mbokani was de volgende speler namens Les Rouge et Blanc die een kans niet benutte; dit keer was Matthieu Valverde een sta-in-de-weg voor Toulouse, dat voor rust maar amper aan bod kwam. Etienne Didot, tegen Bordeaux en Arles-Avignon nog trefzeker, was de gevaarlijkste man bij de bezoekers; de sporadische kansen die hij kreeg, waren echter geen opgave voor Stéphane Ruffier.

/

Saint-Étienne – Montpellier 3-0
Omdat de koppositie in het verschiet lag bij een slecht resultaat van Toulouse, ging Saint-Étienne er vol voor. In tegenstelling tot vorig seizoen is de start van deze jaargang wél goed te noemen en tegen Montpellier, toch de huidige nummer vijf, bleek dat in de wedstrijd. Na twintig minuten opende Dimitri Payet de score, zoals hij dit seizoen al vier keer eerder zijn naam op het scoreformulier bracht. Hij schoot een voorzet van Emmanuel Rivière langs Geoffrey Jourdren. Tien minuten later tekende Rivière zelf met het hoofd voor 2-0. Uit een vrije trap schoot Payet na een uur nog de 3-0 binnen en hielp hij zijn club aan de koppositie.

Sochaux – Olympique Nice 4-0
Sochaux nam de grootste zege van de zaterdag voor haar rekening in Frankrijk. Het herstelde zich uitstekend van de nederlaag tegen Stade Rennes, door Olympique Nice ruim te kloppen. Op slag van rust brak Idaye Aide de wedstrijd open met een mooi schot, waarna Sochaux in de tweede helft uitliep naar drie extra treffers. Ryad Boudebouz (’66, volley) benutte zijn tweede kans in kort tijdsbestek en Marvin Martin (’78, lob over David Ospina) en Modibo Maïga rondde het in de voorlaatste minuut al even fraai af met Sochaux’ vierde.