voetbalzone

Salaris van Noorse vrouwen gelijk na donatie van mannelijke internationals

Dominic Mostert07 okt 2017, 19:17
Laatst bijgewerkt: 07 okt 2017, 19:17
Advertentie

De mannelijke en vrouwelijke internationals van Noorwegen krijgen vanaf heden dezelfde beloning voor hun verrichtingen bij het nationale elftal. De salarispot van de vrouwen wordt bijna verdubbeld, van 330.000 euro naar 640.000 euro. Dat verschil wordt voor een deel betaald door de mannelijke internationals, die een donatie van bijna 60.000 euro doen.

Spelers worden weliswaar betaald door hun clubs, maar ontvangen ook geld voor commerciële activiteiten die ze als international ondernemen. Het geld dat de mannen daarmee verdienen, staan ze af aan hun vrouwelijke collega's. Salarissen van vrouwelijke internationals zijn al enkele maanden onderwerp van discussie in Europa. Vorige maand besloot de selectie van Denemarken een oefenduel met Nederland af te zeggen vanwege een salarisconflict met de voetbalbond.

"In Denemarken wordt nog onderhandeld en in de Verenigde Staten gaat het de goede kant op, maar wij zijn misschien wel het enige land waarin mannen en vrouwen gelijk worden behandeld", zegt Joachim Walltin van de Noorse spelersvakbond. Caroline Graham Hansen, aanvalster van het nationale elftal, bedankt de mannen voor hun donatie. "Bedankt voor deze stap voor vrouwelijke atleten. Gelijkheid maakt het makkelijker om onze dromen na te jagen", schrijft ze op Instagram.

Bezig met laden …