Salzburg houdt het hoofd koel en is alsnog kampioen van Oostenrijk

Bart Kruyt13 mei 2010, 17:50
Laatst bijgewerkt: 13 mei 2010, 17:50

De samenwerking met Nederlandse trainers pakt goed uit voor Red Bull Salzburg. Vorig jaar werd de rijkste club van Oostenrijk onder leiding van Co Adriaanse al landskampioen en donderdag wist Huub Stevens het kunststukje van zijn landgenoot te evenaren. Op bezoek bij subtopper Sturm Graz scoorde Salzburg twee keer in evenzoveel minuten, waarna de thuisploeg niet meer terug wist te komen (0-2). Zodoende konden Stevens en zijn mannen de champagne ontkurken.

/

De vreugde was groot, want zo ‘gemakkelijk’ als vorig seizoen ging het dit jaar niet. Salzburg kon afgelopen weekend al kampioen worden maar verloor destijds door een onjuiste beslissing van de grensrechter van Austria Wien (0-1). De titelstrijd werd zodoende op de laatste speeldag beslist, maar Salzburg hield het hoofd koel en bleef Austria voor op de ranglijst. Het is de derde keer in de historie van Red Bull, dat als Austria Salzburg ook al drie keer eerder kampioen werd, de nationale titel pakt.

Voormalig AZ-middenvelder Simon Cziommer speelde een hoofdrol in de kampioenswedstrijd. De Duitser opende na een kwartier spelen de score, door een rebound binnen te werken na een gekeerd schot van Roman Wallner. De topschutter was twee minuten later zelf trefzeker, door uit een directe vrije trap raak te schieten. Het schot van Wallner werd onderweg nog aangeraakt, waardoor Christian Gratzei een antwoord schuldig moest blijven en voor de tweede keer gepasseerd werd.

Salzburg zat op rozen door de dubbele voorsprong en leek vlak voor rust zelfs nog voor een derde keer te scoren, maar het doelpunt van Ibrahim Sekagya werd afgekeurd wegens buitenspel: in tegenstelling tot de afgekeurde treffer van zondag wel terecht. In de tweede helft kreeg Sturm nog wel wat mogelijkheden, maar Salzburg hield stand en mag zich op gaan maken voor een groot feest in de eigen stad. Achtervolger Austria Wien won overigens ook, waardoor de ploeg van Salzburg de competitie beëindigt met een voorsprong van één punt op haar achtervolger.