Salzburg terug op aarde na blamage

22 nov 2008, 19:58
Laatst bijgewerkt: 22 nov 2008, 19:58
Dat het kampioensschap nog lang niet binnen is werd Red Bull Salzburg zaterdagavond op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt. Laagvlieger SV Kapfenberg, dat een na laatste stond, verraste vriend en vijand door op bezoek bij de lijstaanvoerder met 2-5 te winnen. Sturm Graz kan hierdoor de koppositie overnemen van de manschappen van Co Adriaanse.

De Nederlandse oefenmeester zal na afloop woedend in de kleedkamer hebben gestaan. Salzburg, met Barry Opdam en Robin Nelisse in de basis, bakte er vooral in de eerste helft erg weinig van en na een ruim half uur resulteerde dat in de eerste tegentreffer. Dominique Taboga opende de score en zag Patrick Osoinik even later zijn voorbeeld volgen. Het antwoord van topschutter Marc Janko bracht de spanning terug in de wedstrijd, maar nog voor de thee bracht Michael Liendl de marge terug op twee.

Adriaanse reageerde in de rust door direct drie wissels door te voeren, maar het spelpeil Salzburg zou zich nauwelijks verbeteren. Een tweede benutte strafschop van Liendl betekende de 1-4, waarmee het verzet van de thuisploeg gebroken was. Preston Zimmermann maakte er 1-5 van en zorgde ervoor dat de stunt groter werd. Uit een penalty scoorde Janko nog wel zijn tweede van de avond en zijn 27e van het seizoen, maar een aansluitingstreffer bleek het al niet meer te zijn.

Voor Salzburg, dat vorige week Herbstmeister werd na een klinkende overwinning op SK Austria Kärnten, betekent de nederlaag dat het zondag de koppositie kan kwijtraken. Runner-up Sturm Graz, dat momenteel nog twee punten minder heeft dan de equipe van Adriaanse, neemt het dan op tegen Rapid Wien. Rapid staat momenteel derde met vier punten minder dan Salzburg.