Salzburg vlamt alleen voor rust maar loopt wel uit op Rapid Wien

Erik van Dam01 mei 2010, 19:54
Laatst bijgewerkt: 01 mei 2010, 19:54

Red Bull Salzburg blijft op koers liggen voor de Oostenrijkse landstitel. De ploeg van Huub Stevens bleef in de voorbije twee competitieduels steken op een gelijkspel, maar toonde zaterdag haar kampioensaspiraties door Wiener Neustadt voor rust te deklasseren (4-2). Zo geolied als de machine aanvankelijk echter liep, zo inspiratieloos oogde het in de tweede helft. De zege is hoe dan ook goed voor een voorsprong op Rapid Wien van vier punten.

Vroeg in de wedstrijd zag het er niet naar uit dat Salzburg zo ruim zou winnen. Al na twee minuten zette Alexander Grünwald de eerste aanval om in een doelpunt voor Wiener Neustadt. Patrick Wolf ontsnapte aan directe bewaker Andreas Ulmer en gaf de bal aan Grünwald, die gevoelvol scoorde. Er kwam snel daarna weer een kans, maar Wolf’s schot op doel boog af voordat het insloeg en ging derhalve naast. De ploeg van Stevens liet zich echter niet van de wijs brengen en kwam na tien minuten op gelijke hoogte uit een strafschop.

Simon Cziommer viel bij een scrimmage voor het Neustadt-doel en Marc Janko haalde de trekker van elf meter succesvol over. Daarna ging het ineens hard: Christoph Leitgeb zwaaide een vrije trap op het hoofd van Milan Dudic, die raak kopte in de hoek (2-1). Amper bekomen van de plotselinge achterstand kreeg Neustadt direct de derde tegengoal om de oren. Dusan Svento ontving de bal van Leitgeb en passte door naar Janko. De spits speelde vervolgens keeper Saso Fornezzi door de benen en maakte zo zijn tweede van de wedstrijd. Leitgeb, aangever bij goal nummer twee en drie, stond kort daarna ook aan de basis van de vierde treffer: uit zijn corner kopte nu Rabiu Afolabi de bal tegen de touwen.

Het bracht Salzburg, met Barry Opdam als enige Nederlander in de basis, op een zeer ruime voorsprong. Maar het hoge tempo en de snelle balcirculatie kwamen na rust niet meer terug in het spel van de regerend landskampioen. Janko kopte een redelijke kans in de handen van Fornezzi en Svento schoot vanuit kansrijke positie langs het doel. Illustratief was de vrije trap van Nikola Pokrivac die niet eens over de muur kwam. Mensur Kurtisi profiteerde van de slappe tweede helft door de achterstand nog te nivelleren tot 4-2. Desondanks zijn de drie punten welkom voor Stevens en consorten. De marge op Rapid Wien bedraagt nu vier punten.