voetbalzone

Samaras beslist Old Firm in voordeel Celtic met eerste seizoenstreffers

Thijs Post02 jan 2011, 14:38
Laatst bijgewerkt: 02 jan 2011, 14:38
Advertentie

Maandenlang werd Georgios Samaras weggehoond door de supporters van zijn eigen ploeg Celtic. De Griek bakte er maar weinig van en stond lange tijd op de nominatie te vertrekken. Mogelijk dat hij zijn reputatie zondagmiddag volledig heeft doen kantelen: de spits nam de volledige productie van zijn ploeg voor zijn rekening in één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Dankzij de doelpunten van de voormalig SC Heerenveen-spits, een intikker en een door hemzelf versierde strafschop, won Celtic de 390ste Old Firm tegen Glasgow Rangers met 0-2.

/

Arbiter Craig Thompson had de eer de beladen wedstrijd in goede banen te leiden. De leidsman had, mogelijk mede gezien de dreigementen die Willie Collum ontving naar aanleiding van zijn optreden in de confrontatie eerder dit seizoen, besloten het duel kort te houden. Het kwam het spel niet ten goede: de openingsfase verliep rommelig. De thuisploeg drong Celtic naar achteren en niet verwonderlijk kwam het eerste gevaar van de wedstrijd uit een dood spelmoment.

Vladimir Weiss, huurling van Manchester City, mikte zijn hoekschop precies op het hoofd van Lee McCulloch. De kopbal van de middenvelder zeilde perfect richting de bovenhoek, maar Celtic-verdediger Emilio Izaguirre werkte de bal na een uiterste krachtsinspanning van de lijn. Na 22 minuten voetballen kreeg ook Celtic een aardige kans: James Forrest werd weggestuurd maar hij zag zijn schot geblokt worden door McCulloch.

Het spelniveau was niet best, maar na ruim een uur spelen bracht Samaras leven in de brouwerij. De Griek rende achter een plompverloren lange bal aan waarna hij tot zijn verbazing doelman Allan McGregor voor zich zag opdoemen. De Griek omspeelde de sluitpost en tikte simpel de openingstreffer binnen: zijn eerste doelpunt van dit seizoen. Nauwelijks tien minuten later maakte Samaras zich helemaal onsterfelijk bij de Bhoys. De spits versierde een strafschop door te gaan liggen na een onnozele overtreding van Madjid Bougherra. De penalty zette hij zelf om: 0-2.

The Gers probeerden het wel in het restant van de wedstrijd. Manager Walter Smith bracht een extra spits en ging alles of niets spelen. Sasa Papac kreeg een kans, Bougherra miste doel en ook Steven Davis wist het net niet te vinden. De thuisploeg speelde echter zeer matig en kwam niet tot scoren. Dankzij de overwinning komt Celtic op een voorsprong van vier punten op de rivaal, waarbij aangetekend moet worden dat Rangers nog twee duels tegoed heeft.

Bezig met laden …