voetbalzone

‘Saudi-Arabië trekt kandidatuur voor WK 2030 plots in: organisator lijkt bekend’

Mart van Mourik22 jun 2023, 21:39
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2023, 21:39
Advertentie

Saudi-Arabië trekt zijn kandidatuur voor het WK 2030 in, zo meldt Marca donderdagavond. Volgens de berichtgeving zou het land zich kansloos achten in de strijd om de organisatie van het mondiale eindtoernooi, daar Spanje, Portugal en Marokko als gezamenlijke organisatoren naar verluidt al ‘een te grote voorsprong hebben’ in de voorbereidingen.

Het nieuws is opvallend, daar er met name de afgelopen week in internationale media gesuggereerd werd dat Saudi-Arabië volop bezig is met de campagne om het WK toegezegd te krijgen. Onder meer Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, N’Golo Kanté en Hakim Ziyech werden al succesvol verleid tot een overstap naar de Saudi Pro League. Die transfers zouden de basis vormen van het plan om Saudi-Arabië in de schijnwerpers te zetten in aanloop naar de verkiezingen voor de organisatie van het WK 2030.

Het Spaanse medium meldt dat het land uit het Midden-Oosten beseft dat de achterstand in de voorbereidingen op de concurrentie inmiddels te ver is opgelopen om voor de verkiezing nog te compenseren. Om zich niet verder in de kosten te werken heeft Saudi-Arabië zodoende besloten om zijn handen van het toernooi in 2030 te trekken. Of het land zich nu wél kandidaat gaat stellen voor het WK vier jaar later, is vooralsnog onduidelijk. Het plan was om het eindtoernooi te organiseren Griekenland en Egypte.

Met name dankzij de inspanningen van Luis Rubiales, voorzitter van de Real Federación Española de Fútbol (RFEF), lijken Spanje, Portugal en Marokko op poleposition te liggen om de organisatie van het WK binnen te slepen. Onder meer de stadions van Real Madrid en Barcelona ondergaan een moderniseringsslag en ook de potentiële speelstad Málaga is door de lokale gemeente een vernieuwd stadion beloofd. De gastheer wordt door de FIFA in september 2024 bekendgemaakt en alleen Argentinië, Uruguay, Chili en Paraguay als gezamenlijke organisatoren lijken nog te willen strijden om de kandidatuur.

Bezig met laden …