SC Heerenveen in tweede derby op rij wel succesvol

Matthijs van Laar22 feb 2015, 13:20
Laatst bijgewerkt: 22 feb 2015, 13:20

SC Heerenveen heeft opnieuw afgerekend met 'favoriete' tegenstander FC Groningen. De Friezen boekten tegen geen enkel team meer Eredivisiezeges en lieten zondagmiddag zien dat die cijfers geen toeval zijn. Door doelpunten van Simon Thern, Joost van Aken en Henk Veerman won de thuisploeg de Derby van het Noorden met 3-1. De Groningers zetten daarmee een zorgwekkende trend voort: de laatste keer dat men een duel om 12.30 uur wist te winnen, dateert van februari 2012. In de tussentijd werden twaalf 'lunchduels' op rij niet gewonnen.

Heerenveen had iets goed te maken voor de eigen fans na de nederlaag in Leeuwarden van vorige week, al leek het daar in de openingsfase niet op. FC Groningen begon uitstekend en liet zich vooral gelden via de uitblinkende Mimoun Mahi. Hij bestookte het doel van Kristoffer Nordfeldt allereerst met een afstandschot en leverde niet veel later bijna een assist. Zijn bal ging echter rakelings aan iedereen voorbij. Heerenveen nam daarna wel langzaam maar zeker de regie over, maar kon niet voorkomen dat ook Albert Rusnák nog een keer gevaarlijk opdook voor Nordfeldt. Het bleek loos alarm.

De thuisploeg werd daarna sterker en sterker, en na 35 minuten leidde dat tot de 1-0. Thern schoot na een combinatie met Pelle van Amersfoort prachtig raak. Heerenveen leek daarna door te gaan drukken, maar mocht bij rust van geluk spreken dat het niet gelijk stond. Mahi liet namelijk na om een weergaloze slalom door de Friese defensie te bekronen met een doelpunt. Zijn iets te slappe inzet rolde via de buitenkant van de paal naast het doel van Nordfeldt.

Het doelpunt dat voor de pauze niet viel, werd vijf minuten ná rust alsnog begroet door de meegereisde fans uit Groningen. Tjaronn Chery kreeg veel tijd en ruimte op links, waarna de spelmaker Michael de Leeuw perfect in stelling bracht. Zonder te aarzelen knalde de spits de 1-1 binnen. De wedstrijd ging daarna gelijk op, maar het waren toch weer de gastheren die de leiding namen. Bij een hoekschop viel de bal voor Van Aken, die doelman Sergio Padt voor de tweede keer op de middag het nakijken gaf.

FC Groningen kreeg daarna wel de kansen om opnieuw terug te komen, maar missers van De Leeuw en Rusnák stonden de gelijkmaker in de weg. In de slotfase voerde het elftal van Erwin van de Looi de druk fors op, mede gesteund door arbiter Pol van Boekel, die Marten de Roon zeven minuten voor tijd met een tweede gele kaart van het veld stuurde. Het slotoffensief leverde de bezoekers nog wel een paar halve kansjes op, maar Nordfeldt kwam nooit meer echt serieus in gevaar. In blessuretijd maakte invaller Veerman vervolgens aan alle onzekerheid een einde. Na een snelle counter rondde hij koel af: 3-1.