Schaars viert behalen groepsfase op het veld, Van Wolfswinkel niet

Erik van Dam26 aug 2011, 00:15
Laatst bijgewerkt: 26 aug 2011, 00:15

Demy de Zeeuw komt dit seizoen niet in actie op de Europese velden. De middenvelder, die deze zomer van Ajax verhuisde naar Rusland, moest het met Spartak Moskou thuis zien af te maken tegen Legia Warschau. De 2-2 remise van vorige week in Polen was een goede uitgangspositie, maar Legia herstelde zich uitstekend van de remise en greep de overwinning in de Russische hoofdstad (2-3).

Vorig seizoen nam Spartak nog deel aan Champions League, waarin het als derde eindigde in de groep en later door FC Porto zou worden geëlimineerd in de Europa League. Door de vierde plaats in de Premjer Liga stroomden de Moskovieten nu direct de kwalificatieroute voor het kleinere Europese toernooi in. Na één plaatsingsronde is het avontuur echter al over.

Voor rust leek er geen vuiltje aan de lucht. Kiril Kombarov maakte na tien minuten al 1-0 en Dmitri Kombarov zorgde een kwartier later vanuit een strafschop voor 2-0. Nog voor rust maakte Legia echter twee doelpunten via Michal Kucharczyk en Maciej Rybus. De strijd was zo weer helemaal open. Vlak voordat beide teams de verlenging in dachten te gaan, trof Janusz Gol echter doel namens Legia en kegelde hij Spartak uit het toernooi.

AEK Larnaca - Rosenborg BK 2-1
Het bescheiden AEK Larnaca zorgde donderdagavond voor een flinke verrassing, door Rosenborg BK uit de play-offs te knikkeren en zelf het hoofdtoernooi te bereiken. De Cyprioten wonnen op eigen veld met 2-1 van de Noren, dankzij twee doelpunten van Gregoor van Dijk. De routinier, die bezig is aan zijn tweede seizoen op het eiland, zorgde met rake strafschoppen voor én na rust voor de beide doelpunten. Markus Henriksen verkleinde de achterstand twintig minuten voor het einde nog, maar het mocht niet meer baten. De club van Ton Caanen, Jordi Cruijff, Tim de Cler, Kevin Hofland, Edwin Linssen en Van Dijk gaat vrijdag mee in de loting voor de groepsfase.

/

Schalke 04 – HJK Helsinki 6-1
Klaas-Jan Huntelaar baarde begin dit seizoen al opzien met vier doelpunten voor Schalke 04 in de eerste bekerronde tegen FC Teningen, maar de Oranje-spits heeft donderdagavond gewoon zijn kunstje herhaald. In de thuiswedstrijd tegen HJK Helsinki nam Huntelaar die Knappen bij de hand met vier doelpunten. De Duitsers wasten de schande van vorige week, toen er met 2-0 werd verloren in Finland, zo op sublieme wijze weg.

Na zestien (penalty) en 25 minuten vond Huntelaar al tweemaal het net en kort na rust kwam daar nog een penalty bij. Kyriakos Papadopulos bracht de stand verder omhoog met Schalkes vierde, waarna Huntelaar ook voor 5-0 zorgde. Julian Draxler zette uiteindelijk de kers op de taart met nummer zes van de avond. Tussendoor had Teemu Pukki, de held van HJK vorige week, één keer gescoord voor de Finnen. Huntelaar is de twaalfde Nederlander die minstens vier keer scoort in een Europees duel. Onder meer Ruud van Nistelrooij en Marco van Basten gingen hem voor.

Club Brugge - FC Zestafoni 2-0
Na de 3-3 remise in Georgië wist Club Brugge al dat zelfs de kleinst mogelijke zege of een bescheiden remise al genoeg zou zijn, om door te dringen tot de groepsfase van de Europa League. Het werd echter méér dan dat. De Bruggelingen, onder leiding van Adrie Koster, wonnen op eigen veld met 2-0 van FC Zestafoni dankzij twee goals van Joseph Akpala.

Dnipro Dnipropetrovsk - Fulham 1-0
Een 1-0 nederlaag van Fulham in Oekraïne mocht het Fulham van Martin Jol donderdagavond niet deren. De Londenaren hadden vorige week op Craven Cottage al met duidelijke cijfers (3-0) gewonnen van Dnipro, dus was men met enig vertrouwen afgereisd. Yevhen Shakhov zorgde na twintig minuten voor de voorsprong voor Dnipro; daar bleef het ook bij.

/

Sporting Portugal - FC Nordsjaelland 2-1
Als allerlaatste club bereikte ook Sporting Portugal donderdagavond de groepsfase van de Europa League. De Portugezen, met Stijn Schaars zeventig minuten in de basis en Ricky van Wolfswinkel de gehele avond op de bank, wonnen thuis met 2-1 van FC Nordsjaelland uit Denemarken. Vorige week werd in Scandinavië nog doelpuntloos gelijkgespeeld en ook nu bleven goals lange tijd uit. Pas een kwartier voor tijd promoveerde André Santos een voorzet van Valeri Bojinov tot doelpunt. Niet veel later pikte ook Evaldo zijn treffer mee (2-0). Andreas Granskov maakte het vlak voor tijd nog even spannend met de 2-1, maar de gelijkmaker van de Denen bleef uit.

Red Bull Salzburg - Omonia Nicosia 1-0
Ricardo Moniz en Red Bull Salzburg zien we de komende maanden terug op de verschillende Europese velden. Die Rote Bullen verzekerden zich op basis van uitdoelpunten van een ticket voor de Europa League. Vorige week werd op Cyprus met 2-1 verloren van Omonia Nicosia, waardoor een 1-0 overwinning al genoeg zou zijn voor plaatsing. Die score werd in de Mozartstad ook behaald. Martin Hinteregger schreef kort na rust de enige goal van de avond op zijn naam.