Schalke 04 dreigt even alles te verliezen, zet comeback in en promoveert

Jeroen van Poppel07 mei 2022, 22:27
Laatst bijgewerkt: 07 mei 2022, 22:27

Schalke 04 is na één jaar alweer terug op het hoogste niveau in Duitsland. Die Königsblauen zetten zaterdagavond een gigantische comeback in tegen directe concurrent FC St. Pauli. Schalke móést winnen om de titel te grijpen en keek bij rust tegen een 0-2 achterstand aan. De ploeg met daarin Thomas Ouwejan als vaste bassispeler bleef erin geloven en boog het om: 3-2 winst. Schalke is daarmee zeker van de eerste twee plekken en promoveert.

De 2. Bundesliga bestaat net als bijvoorbeeld de Eredivisie uit achttien clubs, toch zouden slechts 61 punten dit seizoen genoeg zijn om op het tweede Duitse niveau kampioen te worden. Ter vergelijking: in de Eredivisie eindigt een club met 61 punten dit seizoen niet eens in de top vijf. Schalke (voorafgaand 59 punten) had dé kans om de titel en daarmee promotie op te eisen, maar moest dan wel winnen van St. Pauli (voorafgaand op 54 punten), dat op plek vijf (!) nog steeds meedeed om de titel. Daartussenin staan nog Hamburger SV, SV Darmstadt en Werder Bremen op 57 punten, waarvan laatstgenoemde club een extra wedstrijd tegoed heeft.

De Veltins-Arena zag een merkwaardige eerste helft, waarin Schalke veel beter was en al snel enorme kansen verprutste. St. Pauli sloeg in de tegenstoot razendsnel toe met twee doelpunten van Igor Matanovic: 0-2 na zeventien minuten. Schalke ging vol in de achtervolging en zag voor rust een doelpunt van voormalig FC Groningen-verdediger Ko Itakura afgekeurd worden. Direct na rust volgde een penalty, die door Simon Terodde werd binnengeschoten: 1-2.

Schalke voerde de druk verder op en maakte via een simpel schot van diezelfde Terrodde na 71 minuten gelijk: 2-2. Die Königsblauen moesten echter winnen en slaagden daar ook in toen Rodrigo Zalazar zeven minuten later vrijgespeeld werd in het strafschopgebied. De middenvelder controleerde in alle vrijheid en schoot Schalke via onderkant lat terug naar de Bundesliga: 3-2. St. Pauli speelde de slotfase met tien man door een rode kaart voor Marcel Beifus, die dom balverlies hardhandig corrigeerde.

Schalke heeft nog een punt nodig om ook het kampioenschap te grijpen. Werder Bremen zit de ploeg uit Gelsenkirchen namelijk nog op de hielen en kan met twee zeges eventueel nog kampioen worden. Het belangrijkst voor Schalke is echter promotie, hetgeen dan ook uitbundig werd gevierd met de fans. Het blijft razend spannend boven in de 2. Bundesliga, waar de promotiestrijd volop in gang blijft. Plaats drie levert overigens een ticket voor de play-offs op.