Schalke 04 gedeelde nummer één na winst op Stuttgart

Robert Smid21 jan 2012, 16:24
Laatst bijgewerkt: 21 jan 2012, 16:24

De titelrace in Duitsland wordt dit jaar waarschijnlijk erg spannend. Nadat vrijdag Bayern München verloor van directe concurrent Borussia Mönchengladbach, pakte een andere concurrent wel de volle mep. Schalke 04 won in eigen huis met 3-1 van subtopper VfB Stuttgart en staat nu op gelijke hoogte met koploper Bayern München. VfL Wolfsburg won pas laat van 1. FC Köln (1-0), terwijl degradatieduel SC Freiburg – FC Augsburg uiteindelijk pas laat in het voordeel van de thuisploeg werd beslist.

/

Schalke 04 – VfB Stuttgart 3-1
Heel veel tijd had de ploeg van Huub Stevens niet nodig; het maakte zelfs de snelste goal van dit Bundesliga-seizoen tot nu toe. Na drie minuten kwam Benedikt Höwedes hoog bij een corner en hij kopte richting doel, waarbij Joel Matip het beslissende tikje gaf en doelman Sven Ulreich op het verkeerde been werd gezet. Tien minuten later maakte Klaas-Jan Huntelaar al de 2-0, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Na een klein uur spelen kwam de 2-0 er echter alsnog. Kyriakos Papadopoulos maakte zijn tweede van het seizoen door vanuit een corner hard binnen te koppen. Het betekende alweer het tiende doelpunt van Schalke 04 dat dit seizoen met het hoofd werd gescoord; dat deed nog geen enkele Bundesligist de ploeg na.

Huntelaar kreeg vervolgens nog een grote kans om de 3-0 te maken, maar faalde oog in oog met Ulreich. Hij wist vandaag het net niet te vinden, maar was wel belangrijk voor zijn ploeg. Stuttgart hoopte alsnog op een comeback, maar kreeg tien minuten voor tijd de deksel op de neus. Een schitterende aanval van Schalke 04, waarbij één keer raken hoogtij vierde en vrijwel iedere aanvallende speler van de thuisploeg werd gebruikt, was het uiteindelijk Julian Draxler die het eindstation was. Zijn schuiver langs Ulreich betekende, naast zijn eerste doelpunt van het seizoen, ook de genadeklap voor VfB Stuttgart. De 3-1 van Shinji Okazaki haalde niets meer uit.

/

VfL Wolfsburg – 1. FC Köln 1-0
Die Wölfe hadden eigenlijk al na tien minuten twee opgelegde kansen moeten krijgen in de vorm van twee strafschoppen. Eerst werd Ashkan Dejagah opzichtig naar de grond getrokken, maar arbiter Tobias Welz wilde niet aan een vroege strafschop. Enkele minuten later werd Marcel Schäfer onderuit gehaald door Christian Eichner, maar opnieuw kreeg Wolfsburg niet wat het verdiende. Het leidde ertoe dat de tweede helft beide kanten op ging. De bezoekers waren echter slordig in de eindpass en konden daardoor niet al te gevaarlijk worden. De thuisploeg was beter en bleef knokken. Ruim tien minuten voor tijd kreeg het wat het verdiende. Invaller Sebastian Polter bleek de uiteindelijke matchwinner en kreeg de supporters op de banken. Invaller Mikael Ishak kreeg vlak voor tijd nog twee grote kansen namens 1. FC Köln, maar kon het feestje niet verstoren.

/

TSG Hoffenheim - Hannover 96 0-0
Hoffe is een van de moeizaamst scorende teams in de Duitse competitie en bewees dat andermaal in de thuiswedstrijd tegen Hannover. Vedad Ibisevic kreeg weinig bruikbare ballen, evenals Ryan Babel die net iets achter de Servische spits stond geposteerd. Hannover kwam vroeg in de wedstrijd bijna op voorsprong via een counteraanval, ware het niet dat keeper Tom Starke goed stond opgesteld en zijn vuisten aansprak. De spaarzame twee kansen die Ibisevic kreeg, werden beide gepareerd door Ron-Robert Zieler. Starke hield aan de overzijde zijn eigen team ook op de been, waarna een puntendeling een feit werd.

/

1. FC Nürnberg - Hertha BSC 2-0
1. FC Nürnberg begon 2012 zoals het 2011 afsloot: met drie punten. Der Altmeister won haar duizendste competitieduel in de Bundesliga verdiend en neemt daardoor wat afstand van de gevarenzone. Hertha mocht enkele malen gevaarlijk opduiken voor het doel van Raphael Schäfer, maar met de rust in zicht sloeg de thuisclub toe. Alexander Esswein veroverde aan de linkerkant in het strafschopgebied de bal in duel met Patrick Ebert en loste een schot, dat door Román Hubnik met het hoofd van richting werd veranderd. Daardoor was Hertha-keeper Thomas Kraft kansloos en viel de 1-0. Vijf minuten voor tijd maakte Dominic Maroh er uit de kluts ook nog 2-0 van, na een vrije trap.

SC Freiburg – FC Augsburg 1-0
In de eerste wedstrijd zonder de aan Newcastle United verkochte Papiss Cissé kwam SC Freiburg niet slecht voor de dag. De Zuid-Duitsers hadden het betere van het spel, maar wisten dit geruime tijd niet tot uitdrukking te brengen tegen Augsburg. De promovendus, die aan de wedstrijd begonnen met Paul Verhaegh in de basis en Lorenzo Davids op de bank, werden ver naar achteren gedwongen. Het team van Jos Luhukay had lang baat bij de defensieve speelwijze, maar twee minuten voor tijd capituleerde het alsnog. De achttienjarige debutant Matthias Ginter kopte een vrije trap binnen en bracht zo alsnog een verdiende zege.