Schalke 04 tempert illusies van Galatasaray met remise in Istanbul

Daniel Cabot Kerkdijk20 feb 2013, 21:41
Laatst bijgewerkt: 20 feb 2013, 21:41

Galatasaray en Schalke 04 hebben in de eerste ontmoeting in de achtste finale van de Champions League met 1-1 gelijkgespeeld. Namens de Turken was Burak Yilmaz voor de zevende keer dit seizoen trefzeker en hij is met Cristiano Ronaldo nu de topscorer van het huidige seizoen in de miljoenencompetitie. De bezoekers vliegen met een uitdoelpunt op zak en de nog altijd ongeslagen status in de CL af naar Duitsland. Wesley Sneijder werd in Istanbul na 45 minuten gewisseld.

/

Sneijder speelde zijn eerste wedstrijd in het kampioenenbal sinds 10 maart, maar werd dus al bij rust naar de kant gehaald ten faveure van Nordin Amrabat. Hij speelde de aantrekkelijkste helft mee in de Türk Telekom Arena; vooral in de eerste twintig minuten was het genieten. Na veertig seconden kreeg Schalke 04 de eerste kans van de wedstrijd, maar de knal van Jermaine Jones werd gered door Fernando Muslera en Klaas-Jan Huntelaar kwam er in de rebound net niet aan. Bij Duits balbezit volgde een hels fluitconcert in Istanbul, maar de fans konden na twaalf minuten juichen.

Na een pass van Selçuk Inan wipte Burak Yilmaz de bal met zijn hak over Benedikt Höwedes heen om vervolgens raak te schieten: 1-0. Hij werd daarmee de eerste Turk ooit die zeven keer scoorde in de Champions League. De treffer bleek de definitieve opmaat voor een wervelende beginfase, want Klaas-Jan Huntelaar was na een kwartier dichtbij de gelijkmaker en Hamit Altintop trof aan de overzijde de deklat. Na twintig minuten waren die Königsblauen weer dichtbij een treffer toen Semih Kaya ontsnapte aan een eigen doelpunt. Hierna ging het tempo liggen.

/

Schalke nam de regie over en was vooral gevaarlijk vanaf de flank van Sneijder. De ploeg van Jens Keller kwam uiteindelijk op slag van rust langszij: Jones ronde een counter af op aangeven van Jefferson Farfán: 1-1. Sneijder werd onder toeziend oog van Louis van Gaal geslachtofferd door Fatih Terim, maar veel hielp dat niet. Schalke bleef de overhand houden op het pollenveld en kwam tien minuten na de pauze bijna op voorsprong, maar het schot van Farfán werd van dichtbij met de bovenarm geblokt door Sabri Sarioglu; de Schot Willie Collum gaf geen strafschop.

Het laatste kwartier evenaarde het verrukkelijke begin van het treffen. Nadat Huntelaar werd gewisseld bij Schalke kreeg Burak een enorme kans, maar hij schoot voorlangs. Hierna sloeg Hildebrand een volley van Sabri over en na een foutieve pass van Amrabat knalde Julian Draxler net naast. De vierduizend meegereisde fans uit Gelsenkirchen moesten zich zodoende neerleggen bij een remise; ondanks de entree van Umut Bulut kon Galatasaray ook niets meer afdwingen. In de return op 12 maart moet blijken hoeveel het uitdoelpunt waard is geweest.