voetbalzone

Schmeichel openhartig: 'Ik ben 29 en wil gezien worden als een volwassene'

Gijs Freriks13 dec 2015, 23:00
Laatst bijgewerkt: 13 dec 2015, 23:00
Advertentie

Kasper Schmeichel beleeft een goed seizoen bij Leicester City. De 29-jarige doelman uit Denemarken incasseerde slechts 21 doelpunten in 15 competitiewedstrijden en staat met the Foxes op een gedeelde eerste plaats in de Premier League. De keerzijde van het succes is echter dat Schmeichel vergeleken blijft worden met zijn vader Peter, die furore maakte bij Manchester United en in 1999 de Champions League won.

voetbalzone
voetbalzone

Het lukt de zeventienvoudig A-international maar niet om uit de schaduw van zijn pa te stappen en dat vindt hij vervelend, zo vertelt hij in een openhartig interview met de Daily Mail: “Het wordt iedere maand alleen maar erger. Ik dacht dat het wel over zou gaan, maar ik weet niet hoe dit komt. Om een of andere reden raken mensen steeds geïnteresseerder in de vergelijking met mijn vader. Iedereen vraagt ernaar, iedereen. Het helpt mij niet in mijn carrière, integendeel.”

“Ik denk dat ik langer in de Premier League had gespeeld als ik er niet zoveel last van had gehad. Het punt is dat ik 29 ben, getrouwd ben en twee kinderen heb, maar mensen zien mij nog altijd als zijn zoon. Ze zien mij als een kind. Mensen reageren verrast als ik zeg dat ik 29 ben. ‘Echt?’ Op een dag, als ik veertig ben en hopelijk nog altijd voetbal, hoop ik gezien te worden als een volwassen iemand. Ik heb er ook nooit het nut van ingezien, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik zelf het lijdend voorwerp ben.”

voetbalzone

“Ik zie gewoon niet wat de hype is, wat er interessant aan is. Het is gewoon saai, irrelevant. Mensen praten en vergelijken en dat is hun goed recht, maar ik vind er niets aan. Ik ben heel anders opgegroeid, want door mijn vader wilde iedereen altijd met mij praten. Veel spelers hebben dat pas wanneer ze op hun achttiende prof zijn, maar bij mij was dat dus al veel eerder. Ik ben daardoor misschien wat minder benaderbaar geworden. Ik hoorde mensen gewoon te vaak fluisteren: ‘kijk, dat is de zoon van Peter Schmeichel’.”

“Tegenwoordig fluistert men niet meer, maar men is nog wel schertsend in een poging om lollig te zijn. Ze denken dat het grappig is, maar voor mij is het dat niet meer. Ik heb geprobeerd om die opmerkingen te laten gaan, maar ik ben 29 jaar en ben vader. Ik wil het niet meer laten gaan. Mijn vader baalt er ook van. Hij vindt het vreselijk. We zaten een paar weken geleden in een restaurant toen een gast mijn vader complimenteerde en zei dat zijn zoon nooit zo legendarisch zou worden als hij.”

voetbalzone

“Mijn vader keek naar hem en zei: ‘ga! Je komt hier om mijn zoon te beledigen en denkt ermee weg te kunnen komen?’ Ik heb een leeftijd bereikt waarop je met mij moet praten als je met mij wil praten. Kom niet naar mij toe om mij in een verkapte grap te beledigen. Ik praat graag met mensen, maar wel op een juiste manier. Mijn vader heeft mij en mijn zus altijd proberen te beschermen en dat doe ik ook bij mijn kinderen. Ik wil niet dat mijn kinderen later misschien hetzelfde meemaken”, besluit Schmeichel, die eerder voor onder meer Manchester City speelde.

Bezig met laden …