Schöne vloert Celtic en bezorgt Ajax eerste zege

Erik van Dam06 nov 2013, 21:37
Laatst bijgewerkt: 06 nov 2013, 21:37

Ajax heeft woensdag de eerste zege in de Champions League van dit seizoen geboekt. De regerend kampioen klopte op eigen veld Celtic met 1-0, dankzij een doelpunt van Lasse Schöne in de tweede helft. De Deen, die twee weken geleden ook in Glasgow scoorde, stond aan het einde van een schitterende collectieve aanval en maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Ajax passeer Celtic in de groep, komt op vier punten en staat met nog twee duels te gaan op plaats drie.

/

De eerste helft was alleen aantrekkelijk voor de grootste optimisten in de Amsterdam ArenA. Celtic speelde met de handrem erop en Ajax wilde wel, maar kwam er maar weinig echt goed uit. Twee vrije trappen van Stefano Denswil zorgden nog voor wat dreiging, maar de eerste werd door doelman Fraser Forster weggeslagen uit de rechterhoek en nummer twee eindigde in de handen van diezelfde Forster. Ajax had de bal, bouwde op en maakte het spel wel, maar de dominantie resulteerde zeldzaam in echte kansen.

Schöne was, net als Denswil, tweemaal betrokken bij een doelpoging. De Deen mikte een vrije trap in de muur en dook vlak voor rust vlak voor Forster op: hij kwam daarbij alleen een halve meter tekort om de snel dalende bal van Thulani Serero achter de Engelsman te mikken. Wanneer Celtic, met Virgil van Dijk in de basis en Derk Boerrigter op de bank, aan de bal was maakte de Schotse kampioen amper de indruk écht graag naar voren te willen. Veelal speelde het dan de bal rustig rond over de linies. Vroeg na rust was Celtic wel even gevaarlijk en zorgde onoplettendheid bij Ajax bijna voor een achterstand.

/

Beram Kayal mocht opstomen en meters maken en zelfs uithalen, maar produceerde een afzwaaier en bestrafte het matige verdedigen van Ajax niet. Het was alsof de Amsterdammers er wakker van schrokken: prompt was het raak bij de eerste aanval aan de andere kant van het veld. Schöne ontving de bal na een combinatie tussen Ricardo van Rhijn en Nicolai Boilesen, combineerde daarna zelf mooi met Siem de Jong en Serero en kreeg de bal weer terug: hij punterde raak en deed het publiek in juichen uitbarsten. Achterin stond het na de 1-0 ook wat beter bij Ajax; zo hield Joël Veltman keurig stand bij een plotselinge een op een-situatie.

Het geloof in eigen kunnen groeide bij de thuisploeg, maar Celtic was ook alerter en scherper dan voor de treffer en deed beter zijn best. Ajax moest alle zeilen bijzetten om niet in het mes van the Bhoys te lopen en kon een 2-0 erg goed gebruiken, om Celtic te ontmoedigen en misschien wel definitief in de houdgreep te nemen. De Boer bracht Viktor Fischer erbij, terwijl Lennon besloot dat Boerrigter speeltijd mocht krijgen. Ajax werd via Schöne (schot in handen Forster) en Denswil (kopbal op de paal) nog gevaarlijk, maar maakte de 2-0 niet.