Scorende Milik blijkt ook vrije trappenspecialist; Italië wint dankzij debutant

Bart Kruyt18 nov 2014, 21:36
Laatst bijgewerkt: 18 nov 2014, 21:36

Arek Milik is de laatste tijd niet te stoppen. De aanvaller van Ajax scoorde vorige maand namens Polen tegen Duitsland en Schotland, maakte vervolgens vijf doelpunten voor Ajax en was afgelopen vrijdag weer trefzeker voor zijn vaderland, in de met 0-4 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië. Dinsdagavond was het wéér raak: nu schoot Milik een vrije trap tegen de touwen in het oefenduel met Zwitserland. Voldoende voor een overwinning was het echter niet. Italië was met 1-0 te sterk voor Albanië, dankzij een laat doelpunt van debutant Stefano Okaka.

Polen - Zwitserland 2-2
Milik deed vrijdag nog de gehele wedstrijd mee tegen Georgië, maar begon dinsdag op de bank tegen Zwitserland. Vanaf die positie zag hij een zeer boeiende openingsfase: Piotr Zielinski hielp namens Polen in de tweede minuut een grote kans om zeep en dat werd twee minuten later afgestraft door Josip Drmic, die de eerste kans van Zwitserland wél meteen in een doelpunt wist om te zetten. De steekpass van Xherdan Shaqiri was perfect; met de afronding van Drmic was ook weinig mis. Polen moest zodoende in de achtervolging, maar Zwitserland kreeg via Shaqiri, Michael Lang, Drmic en Patjam Kasami goede kansen om de marge te verdubbelen. Zij scoorden echter niet.

Kort voor rust kwam Polen vervolgens op gelijke hoogte. Na een korte corner was de voorzet van Maciej Rybus perfect op maat voor Artur Jedrzejczyk, die zijn bewaker aftroefde en de 1-1 binnenkopte. Voor de tweede helft kwamen er de nodige verse krachten binnen de lijnen en een van de invallers was Milik, die een kwartier na rust op prachtige wijze de 2-1 binnenschoot. De Ajacied bewees een prachtige vrije trap in zijn benen te hebben en draaide de bal over de muur in de bovenhoek. Lange tijd leek dit de winnende goal te gaan worden, maar in de slotfase ging het toch nog mis: Michal Zyro kreeg zijn tweede gele kaart en kort daarna schoot Fabian Frei de 2-2 binnen.

Italië - Albanië 1-0
Graziano Pellè deed zondag nog een halfuurtje mee in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië, maar dinsdagavond kwam hij niet in actie voor Albanië. De bezoekers kregen behoorlijk wat steun in het Stadio Comunale Luigi Ferraris in Genua; meer dan de helft van de 25000 verkochte kaartjes waren aangeschaft door fans van Albanië, al zong een groot deel van de aanhang voor de aftrap ook het Italiaanse volkslied mee. De supporters zagen Alessio Cerci namens Italië de eerste kans van de wedstrijd krijgen, maar hij vond Etrit Berisha (spelend voor Lazio) op zijn pad. De goalie van Albanië hield ook Sebastian Giovinco en Marco Parolo van het scoren af.

Mattia Destro raakte de bovenkant van de lat, maar Albanië kwam kort voor rust het dichtst bij de openingstreffer. Door een grote fout van Lorenzo De Silvestri brak Sokol Cikalleshi door, maar zijn schot belandde op het aluminium, waarna Ledian Memushaj de rebound naast werkte. Ook in de tweede helft maakte de Italiaanse defensie de nodige foutjes, waardoor Albanië zeker niet kansloos was. De beste kansen waren na de thee wel voor de thuisploeg, maar Giovinco en Cerci slaagden er niet in om de score te openen. Het duel werd vervolgens nog drie keer (!) verstoord door een veldbestormer, voordat er toch nog gescoord werd. Okaka groeide bij zijn debuut direct uit tot matchwinner, door acht minuten voor tijd uit een hoekschop de 1-0 binnen te koppen.