Scorende Van Wolfswinkel kan bekerblamage Sporting niet voorkomen

Bart Kruyt21 okt 2012, 23:52
Laatst bijgewerkt: 21 okt 2012, 23:52

Het is alarmfase één bij Sporting Portugal. De Leeuwen ontsloegen begin oktober trainer Ricardo Sá Pinto, wonnen slechts één van de laatste acht wedstrijden en werden zondagavond al in de derde ronde van de Taça de Portugal uitgeschakeld. Op bezoek bij promovendus Moreirense werd er met 3-2 verloren. Ricky van Wolfswinkel sleepte met een late gelijkmaker een verlenging uit het vuur, maar in deze extra speeltijd ging het alsnog mis voor Sporting.

/

Sporting verloor vorig seizoen de bekerfinale van Académica en was dus gebrand op revanche in het bekertoernooi. De hoofdstedelingen, met Van Wolfswinkel, Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz in de basis, begonnen dan ook uitstekend in Guimarães. Middenvelder Fabián Rinaudo liet doelman Ricardo Andrade met een afstandsschot kansloos: 0-1. De thuisploeg kwam korte hierna echter bijna op gelijke hoogte, maar de kopbal van Nabil Ghilas, die het duel won van Boulahrouz, trof de deklat.

Sporting werd bij tijd en wijlen redelijk onder druk gezet door Moreirense, maar er werden in de eerste helft geen kansen meer weggegeven. Van Wolfswinkel had de 0-2 kunnen maken, maar zijn inzet werd formidabel gepakt door Andrade. Het bezoek ging ondanks de slechts minimale voorsprong met een goed gevoel de kleedkamer in, want het uitstekende spel gaf vertrouwen voor de tweede helft. De snelle gelijkmaker in het tweede bedrijf was derhalve een inbreuk in dat vertrouwen van Sporting.

De Uruguayaanse aanvaller Pablo Oliveira schoot Moreirense langszij met een machtige knal in de kruising: 1-1. Na een handsbal kreeg de thuisploeg met een strafschop zelfs de ultieme kans op de voorsprong, maar Ricardo Patrício keerde de inzet van Ricardo Pessoa. Sporting had wel het betere van het spel, maar de gastheren van trainer Casquilha waren dodelijk in de afronding. Na een uur zorgde Oliveira met zijn tweede treffer namelijk voor de 2-1 voor Moreirense. Ghilas maakte hierna nog bijna de 3-1, maar Patrício redde puik.

Sporting ging op jacht naar de gelijkmaker, maar kansen werden er lang niet gecreëerd. Drie minuten voor tijd wierp Van Wolfswinkel zich op tot de held door van dichtbij raak te schieten: 2-2. De bezoekers schreeuwden nog om een strafschop omdat Van Wolfswinkel in de beenschaar werd genomen, maar die werd niet gegeven. In de verlenging voltrok zich een ramp voor Sporting: de Braziliaan Wagner schoot in de 97e minuut de 3-2 door de benen van Patrício en Sporting kwam, ondanks een schot op de paal van Danijel Pranjic en een kopbal op de lat van Boulahrouz, niet meer terug.