Senegal haalt aan hand van uitblinkende Mané stunt uit tegen Brazilië

Rian Rosendaal20 jun 2023, 23:07
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 23:07

Brazilië is dinsdagavond tegen een ietwat verrassende nederlaag aangelopen in de vriendschappelijke interland tegen Senegal: 2-4. Het hoogtepunt van de ontmoeting in Lissabon was het prachtige doelpunt van Sadio Mané in de tweede helft. De sterspeler van de Afrikanen benutte ver in blessuretijd ook nog een strafschop. Een tegenvaller voor de formatie van bondscoach Ramon Menezes, die zaterdag nog eenvoudig met 4-1 wist te winnen van Guinee.

De start van de Brazilianen in het Estádio José Alvalade in Lissabon was nog prima. Vinícius Júnior bewees weer eens zijn goede vorm met een prachtige voorzet, die werd binnengekopt door Lucas Paquetá. De Goddelijke Kanaries dachten vervolgens een strafschop te krijgen toen Vinícius onderuit werd gehaald door Pathé Ciss in de zestien. Na een check bij de VAR besloot arbiter Gustavo Correia echter om de penalty te annuleren. Senegal herstelde zich van de matige start en kwam op zeer fraaie wijze langszij. Ederson was kansloos op een keiharde knal van Habib Diallo in de bovenhoek: 1-1. Brazilië wist de voorsprong voor rust niet meer te herstellen.

Senegal kende na rust geen angst voor het thuisland en kwam zelfs op voorsprong. De ongelukkige Marquinhos verwerkte een kopbal van Diallo in zijn eigen doel. De stunt werd nog groter toen Mané de stand naar 1-3 tilde. Ederson redde nog bekwaam op een inzet van de doorgebroken Pape Gueye, maar had geen antwoord toen de vleugelaanvaller de bal even later fabelachtig in de kruising krulde. Brazilië leek getergd te zijn en maakte de vriendschappelijke ontmoeting alweer snel spannend.

Marquinhos, die eerder nog zijn eigen doelman passeerde, ging mee met een hoekschop, nam de bal op zijn borst aan en knalde keihard raak: 2-3. Er werd na rust flink gewisseld aan beide kanten, terwijl de tijd wegtikte in het nadeel van de Brazilianen. Mané probeerde het nog een keer na een snelle counter van Senegal in de slotfase, maar hij werd op tijd gestuit door de Braziliaanse defensie. De vijfvoudig wereldkampioen moest zich ver in de toegevoegde tijd gewonnen geven toen Ederson de ingevallen Nicolas Jackson neerhaalde en Senegal een strafschop kreeg. Mané bleef koel en bepaalde de eindstand vanaf elf meter op 2-4.