voetbalzone

Servië profiteert van Duitse missers en mag weer hopen

Matthijs van Laar18 jun 2010, 15:20
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2010, 15:20
Advertentie

De favorietenrol die Duitsland na de eclatante 4-0 overwinning op Australië toegeschreven kreeg, lijkt vooralsnog te berusten op een voorbarige conclusie. Die Mannschaft zag in de eerste helft een rode kaart voor Miroslav Klose en moest niet veel later een tegentreffer van Milan Jovanovic incasseren. Met tien man drongen de Duitsers vervolgens aan, maar zelfs een buitenkans van elf meter bleek niet aan onze oosterburen besteed. Servië doet dan ook weer mee om een plek in de achtste finales.

/

Het verwachtte vuurwerk bleef uit in de eerste helft. Servië, dat de eerste wedstrijd verloor van Ghana en dus moest, kroop achteruit en liet de Duitsers het spel maken. De ploeg van Joachim Löw bleek daar eveneens weinig trek in te hebben, waardoor de wedstrijd in het eerste halfuur weinig tot de verbeelding sprak. Op een schot van Podolski na gebeurde er nauwelijks iets voor beide doelen, en meest in het oog springend was dan ook scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco, die veelvuldig naar zijn borstzak moest grijpen om spelers te vermanen.

Klose bracht ongewild verandering in de status quo. De spits, die al een gele kaart op zak had, trapte rond de middenlijn tegenstander Dejan Stankovic onderuit en mocht vervolgens met rood inrukken. De tot dan toe gevaarloze Serviërs profiteerden meteen. Milos Krasic stoomde door op rechts en bereikte met zijn voorzet de lange Nikola Zigic, die de bal panklaar legde voor Jovanovic. De toekomstig speler van Liverpool klopte de tot dan toe werkloze Manuel Neuer en werkte de 1-0 binnen. Duitsland raakte niet veel later de lat, maar kroop pas na de rust echt uit de schulp.

/

Van de ondertalsituatie was namelijk weinig te merken. Die Mannschaft viel aan en zette Servië hevig onder druk. Het leidde tot uitstekende mogelijkheden voor Podolski en Bastian Schweinsteiger, maar doelman Vladimir Stojkovic, gebrek aan scherpte in de afronding en het zijnet stonden de gelijkmaker in de weg. Nemanja Vidic leek de Duitsers echter alsnog in het zadel te helpen. De centrale verdediger imiteerde de onhandige actie van ploeggenoot Zdravko Kuzmanovic in de wedstrijd tegen Ghana en sloeg in de eigen zestien met de hand naar de bal. De daaropvolgende strafschop van Podolski werd echter gekeerd door Stojkovic.

Na de misser van de spits lieten ook de Serviërs zich weer eens gelden. Zo raakte Jovanovic de paal na een knappe actie van Krasic en kopte Zigic van dichtbij op de bovenkant van de lat, maar het waren de Duitsers die de boventoon bleven voeren. Ondanks het continue aandringen wist de ploeg van Löw echter de ban niet te breken. De eerste nederlaag in een groepsfase sinds het WK van 1986 in Mexico werd hierdoor een feit.

Bezig met laden …