voetbalzone

Serviërs zijn woedend: 'Alsof Duitsland in Israël vlag met Hitler toont'

Matthijs van Laar15 okt 2014, 13:50
Laatst bijgewerkt: 15 okt 2014, 13:50
Advertentie
voetbalzone

De enorme ophef die dinsdagavond ontstond tijdens het treffen tussen Servië en Albanië is volgens de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Ivica Dacic, volledig toe te schrijven aan de Albaniërs. In het stadion van Partizan Belgrado braken grootscheepse rellen uit nadat een drone met de vlag van het bezoekende land boven het veld kwam vliegen. "Een pure provocatie", noemde de politicus dat.

De vlag werd uiteindelijk uit de lucht getrokken door verdediger Stefan Mitrovic van het thuisland, waarna de spelers van Albanië in woede ontstaken. Dat sloeg over op de tribune. "Als iemand uit Servië zoiets in Albanië doet, dan buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich daarover", zegt de woedende Dacic. Hij krijgt bijval van de vicevoorzitter van de Servische voetbalbond, Goran Milanovic.

"Stel je eens voor dat Duitsland in Tel Aviv tegen Israël speelt en daar een vlag met hakenkruizen en een hoofd van Adolf Hitler zichtbaar wordt. Zoiets is bij ons gebeurd", zo probeert hij de ernst van de situatie te duiden. Ondertussen verkondigde FIFA-baas Joseph Blatter via Twitter dat hij de gebeurtenissen ten sterkste veroordeelt. "Voetbal zou nooit mogen worden gebruikt voor politieke boodschappen", zei hij.

De onderlinge animositeit tussen de twee landen is terug te voeren op de situatie omtrent Kosovo, dat door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig werd uitgeroepen tot onafhankelijke republiek. Dat is inmiddels door veel landen erkend. Servië beschouwt de staat echter nog altijd als een autonome provincie.

Bezig met laden …