voetbalzone

Shakhtar bevestigt hegemonie met zesde landstitel in decennium

Erik van Dam07 mei 2011, 22:08
Laatst bijgewerkt: 07 mei 2011, 22:08
Advertentie

Shakhtar Donetsk heeft zaterdag de landstitel in de Oekraïense competitie veroverd. De club die sinds het seizoen 2001/02 al vijf keer landskampioen was geworden, won zaterdag op eigen veld met 2-0 van Metallurg Donetsk en is daardoor niet meer in te halen door Dynamo Kiev. Met nog twee speelronden voor de boeg is het verschil tussen Shakhtar en Dynamo opgelopen tot acht punten.

/

Shakhtar was dit seizoen maar op weinig fouten te betrappen. Het team van Mircea Lucescu, die in het verleden al eens kampioen werd van Roemenië (Dinamo Boekarest), Turkije (Galatasaray en Besiktas), won 23 duels, speelde er één gelijk en verloor er slechts vier. Dankzij goals van Luiz Adriano en Darijo Srna werd zaterdag Metallurg geklopt. Luiz Adriano was ook de meest trefzekere man in het hele seizoen.

De spits, één van de liefst zeven Brazilianen binnen de selectie, eindigde met negen goals als beste van zijn team dit seizoen. Spitsen van Dnipropetrovsk, Metallist Kharkiv en Dynamo Kiev toonden zich vooralsnog veel scherper. Shakhtar gaat als nummer één van het land direct naar de groepsfase van de Champions League. Daarin reikte het deze jaargang knap tot de kwartfinales, waar Barcelona veel te sterk bleek.

Mogelijk raakt Hirnyky, zoals de bijnaam van de club luidt, de komende maanden enkele belangrijke spelers kwijt aan West-Europese grootmachten. Voor Willian, Jadson, Douglas Costa en Srna is veel belangstelling vanuit Engeland en Italië. Mogelijk besluiten enkele vaste waarden in de zomer om voor een nieuwe uitdaging te gaan in de Premier League, danwel de Serie A.

Bezig met laden …