Shakhtar Donetsk haalt opgelucht adem en pakt vierde landstitel op rij

Bart Kruyt28 apr 2013, 17:57
Laatst bijgewerkt: 28 apr 2013, 17:57

Shakhtar Donetsk heeft zich verzekerd van de vierde landstitel op rij. De ploeg van Mircea Lucescu hoefde zondag alleen een verlies tegen Metalist Kharkiv te voorkomen en Ilsinho bezorgde zijn ploeg slechts vijf minuten voor tijd een punt (1-1). De Mijnwerkers hebben met nog vier duels te gaan vijftien punten meer dan achtervolgers Dynamo Kiev en Metalist en zijn dus niet meer te achterhalen.

Shakhtar verloor dit seizoen pas één keer en bleef ook na het duel met Metalist in de eigen Donbass-Arena ongeslagen. De titelverdediger had het zondag wel lastig tegen de nummer drie van Oekraïne. Lucescu, die al sinds 2004 werkzaam is bij Shakhtar en nu zeven keer de titel pakte, vier keer de beker en in 2008/09 de UEFA Cup, zag zijn team wel aanvallen proberen op te zetten, maar dat leverde niets op. Vijf minuten voor rust namen de bezoekers de leiding door een treffer van Marko Devic, die dom balverlies van verdediger Sergey Kryvtsov afstrafte.

Devic kreeg hierna nog twee goede mogelijkheden om te scoren, maar de minimale marge bleef, ook omdat aan doelman Oleksandr Goryainov aan de overzijde goed oplette, intact. Kort na rust scoorde de blonde spits wel, maar zijn treffer werd onterecht afgekeurd. Shakhtar verprutste hierna kans op kans, maar Ilsinho bracht vijf minuten voor tijd op aangeven van Fernandinho de verlossing: 1-1. Metalist kwam hierna niet verder dan de lat en hierdoor kroonde Shakhtar zich voor de achtste keer tot landskampioen en mag het zich volgend seizoen weer melden in de Champions League.