Shaqiri brengt Zwitserland met hattrick ronde verder

Bart Kruyt25 jun 2014, 23:52
Laatst bijgewerkt: 25 jun 2014, 23:52

Zwitserland kreeg een pak slaag van Frankrijk (2-5), maar heeft zich toch weten te plaatsen voor de knock-outfase van het WK. De ploeg van Otmar Hitzfeld won woensdag met 0-3 van Honduras en dat was te danken aan Xherdan Shaqiri, die de vijftigste hattrick uit de WK-historie voor zijn rekening nam. Honduras eindigt het WK met nul punten, maar had woensdag wel wat meer verdiend: de Centraal-Amerikanen kregen in de tweede helft enorme kansen, maar slaagden er niet in om Diego Benaglio te passeren. Zwitserland neemt het in de achtste finales op tegen Argentinië.

De Argentijnen hebben Lionel Messi als sterspeler en de Zwiters hebben Shaqiri. De aanvaller beleefde een wedstrijd om nooit meer te vergeten, al werd zijn eerste kans nog onschadelijk gemaakt. Zwitserland begon uitstekend en kreeg al in de derde minuut een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar na een prima actie van Josip Drmic werd een schot van Shaqiri geblokt. Daar was drie minuten later geen sprake van: Shaqiri ontving de bal aan de rechterkant van het veld, dribbelde naar binnen en haalde vervolgens fantastisch uit. Noel Valladares kon de inzet onmogelijk keren en zag de bal in de kruising vliegen.

Zwitserland kende dus een lekkere start, maar hierna was Honduras de betere ploeg. De Centraal-Amerikanen hadden veel meer balbezit en gingen op jacht naar de gelijkmaker, maar de Zwitserse defensie gaf weinig weg. Brayan Beckeles kwam nog het dichtst bij, maar zijn schot belandde niet tussen de palen. Zwitserland loerde op mogelijkheden om te counteren en kwam een kwartier voor rust uit zo'n tegenaanval op 0-2: via Gokhan Inler kwam de bal bij Drmic, die op zijn beurt Shaqiri alleen voor Valladares zette. De aanvaller bleef rustig en verdubbelde de Zwitserse marge.

Honduras probeerde in het restant van de eerste helft nog wel terug te komen in de wedstrijd, maar Benaglio werd geen enkele keer serieus getest. Kansen op de aansluitingstreffer kwamen er pas in de tweede helft en het mocht een klein wonder genoemd worden dat Honduras in het eerste kwartier na rust niet wist te scoren. Jerry Bengtson had de spanning al snel terug moeten brengen in de wedstrijd, maar hij koos voor een snoekduik, terwijl hij de bal gewoon met zijn voet had kunnen binnentikken (zie foto). De kopbal mislukte en Zwitserland kwam met de schrik vrij.

Dat gebeurde even later opnieuw, toen Jerry Palacios (de broer van Wilson) vergat om te koppen en de bal tegen zijn schouder kreeg en Ricardo Rodríguez een inzet van Bengtson van de doellijn haalde. Honduras verdiende een doelpunt en had een kwartier na rust recht op een strafschop, toen Johan Djourou Jerry Palacios een duwtje in de rug gaf. De bal ging echter niet op de stip en tien minuten daarna besliste Shaqiri de wedstrijd, door op aangeven van Drmic zijn derde doelpunt van de wedstrijd te maken. De Zwitser is de tweede speler op dit WK die een hattrick maakt, na Thomas Müller, zijn ploeggenoot bij Bayern München. Bengtson kreeg nog een enorme kans op de 1-3, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Benaglio, die zijn doel dus schoon hield. Even hierna kreeg Shaqiri een publiekswissel.