Shona ShukrulaImago

Shona Shukrula maakt als eerste vrouwelijke scheidsrechter debuut in mannenvoetbal

Lars Capiau04 okt 2024, 20:39
Laatst bijgewerkt: 04 okt 2024, 20:45
Advertentie

Shona Shukrula is de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaald mannenvoetbal. De leidsvrouw moet vrijdagavond de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tussen TOP Oss en ADO Den Haag in goede banen leiden.

Vooraf werd de 33-jarige Alkmaarse in het zonnetje gezet. Ze kreeg een bos bloemen en een ingelijste foto uitgereikt door beide algemeen directeuren (Natascha van Grinsven, ADO, en Bas van Rossum, TOP Oss).

Nooit eerder stond een Nederlandse profwedstrijd in het mannenvoetbal onder leiding van een vrouwelijke scheidsrechter. Er waren al wel vrouwelijke grensrechters: Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018).

Shukrula promoveerde in mei naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. De arbiter fluit sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB.

De afgelopen seizoenen floot Shukrula bij de mannen in de Tweede Divisie en sinds 2020 doet ze ervaring op als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie.

Shukrula fluit daarnaast ook in het vrouwenvoetbal. Ze had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen.

Bezig met laden …