Sibon redt Oranje in blessuretijd

10 aug 2008, 15:37
Laatst bijgewerkt: 10 aug 2008, 15:37
Het Nederlands elftal mag blijven hopen op de kwartfinales in het Olympisch voetbaltoernooi. De formatie van Foppe de Haan had zich zondag al neergelegd bij een nederlaag toen invaller Gerald Sibon Oranje in de blessuretijd naar een onverdiende 2-2 remise schoot.

De eerste supporters verlieten het stadion al toen Sibon in de 92e minuut mocht aanleggen voor een vrije trap. De lange spits, die als stormram in het veld was gekomen nadat Jozy Altidore de Verenigde Staten een kwartier voor tijd op voorsprong had gezet, kende geen genade en schoot keihard binnen. Dankzij het gestolen punt mag de equipe van De Haan blijven hopen op een verlenging van het toernooi.

De vreugde was uiteraard enorm, maar binnen afzienbare tijd zal De Haan met minder plezier terugkijken op het spel van zijn ploeg. Slechts in de beginfase liet Nederland goed spel zien; daarna was een fel Amerika de baas op het drijfnatte en daardoor vaak gladde veld. Doelman Kenneth Vermeer wist de 1-0 voorsprong, verkregen dankzij een doelpunt van Ryan Babel ('16), echter lang te verdedigen.

Vermeer hield Oranje lang op de been, maar kon na een ruim uur spelen niet voorkomen dat Sacha Kljestan op aangeven van Freddy Adu de gelijkmaker binnenschoot. Acht minuten later verergerde Jozy Altidore het leed door de 2-1 binnen te schieten. Het zweet brak De Haan uit. De oefenmeester besloot om va banque te spelen en bracht de lichtgeblesseerde Makaay en Gerald Sibon in de ploeg.

De twee ervaren aanvallers leken Nederland niet meer te kunnen helpen, maar in de absolute slotfase bewees Sibon toch zijn waarde. De spits kegelde een vrije trap binnen en liet zich uitgebreid bejubelen. Dankzij de tweede remise staat Oranje nu op de derde plaats in Groep B, achter de Verenigde Staten en Nigeria. Deze landen hebben vier punten uit twee duels gehaald en spelen aankomende woensdag tegen elkaar.