voetbalzone

‘Situatie Rangers blijft kritiek: reddingsplan van miljoenen op komst’

Gijs Freriks27 dec 2014, 18:12
Laatst bijgewerkt: 27 dec 2014, 18:12
Advertentie

Ruim twee jaar na het faillissement van Glasgow Rangers verkeert de club weer in financiële problemen. The Gers werden in oktober al bijna onder curatele gesteld, maar door een miljoenenlening van Newcastle United-eigenaar Mike Ashley kon men weer even vooruit. Rangers moet voor 1 april echter nog wel 10,5 miljoen euro bij elkaar zien te sprokkelen.

voetbalzone

Ashley wil zijn invloed binnen Rangers vergroten, maar omdat hij al de eigenaar is van Newcastle, mag hij volgens de reglementen niet meer dan tien procent van de aandelen van de Schotse club bezitten. Donald Parks, een grote meneer in de autobranche, wil Rangers samen met de vermogende supporters George Letham en George Taylor echter uit de brand helpen. Dat drietal is van plan om tegen een totaalbedrag van 8,2 miljoen euro aandelen te kopen.

Met dat bedrag is Rangers, dat momenteel uitkomt op het tweede niveau, al bijna gered. Parks, goed voor een vermogen van honderd miljoen euro, redde de club drie jaar geleden ook al van de financiële ondergang. Letham leende de club eerder dit jaar al bijna 1,3 miljoen euro, terwijl de in Hong Kong wonende Taylor vorige maand nog een aandeel van 3,2 procent in de club kocht. Het bestuur van Rangers moet nog wel met het reddingsplan instemmen.

Het voornaamste probleem van de Rangers is die huidige bestuursstructuur. Sinds het faillissement is de club in handen van veel investeringsmaatschappijen die allemaal een klein deel van de club bezitten, met een machtstrijd en onrust in de bestuurskamer tot gevolg. Door aandelenemissies en bezuinigingen hoopt Rangers nu het hoofd boven water te kunnen houden.

Bezig met laden …