voetbalzone

Slordig Arsenal bekert dankzij late treffer Wilshere dikverdiend door

Matthijs van Laar16 jan 2013, 21:22
Laatst bijgewerkt: 16 jan 2013, 21:22
Advertentie

Arsenal heeft zich met veel pijn en moeite weten te kwalificeren voor de vierde ronde van de FA Cup. In het eigen Emirates Stadium toonde de ploeg van Arsène Wenger twee gezichten: in de eerste helft onmacht, na rust dadendrang. Het duurde echter tot aan de 86ste minuut alvorens Jack Wilshere de gigantische overmacht eindelijk ten gelde maakte. Dankzij zijn doelpunt mogen the Gunners het in de volgende ronde van de Engelse beker opnemen tegen Brighton & Hove Albion, dat eerder deze maand al afrekende met Newcastle United.

/

Swansea, dat met de Nederlanders Michel Vorm, Dwight Tiendalli, Kemy Agustien en Jonathan de Guzman begon, had het in de openingsfase even lastig met het enthousiast gestarte Arsenal. Echte mogelijkheden leverde het openingsoffensief van de thuisploeg echter niet op en gaandeweg de eerste helft kregen de bezoekers iets meer grip op het duel. Dat leidde na 26 minuten voetbal tot de eerste grote kans: voormalig Gunner Kyle Bartlet torende na een voorzet van Wayne Routledge huizenhoog boven zijn tegenstanders uit en kopte van dichtbij steenhard op de lat. Wojciech Szczesny wist zich al geklopt.

Het was typerend voor het gebrek aan creativiteit bij Arsenal dat de ploeg van Wenger daar ook in de resterende twintig minuten van het eerste bedrijf vrijwel niks tegenover zette. De Londenaren hadden weliswaar meer balbezit, maar eenmaal in de voorste regionen leek niemand, inspirator Santi Cazorla incluis, een idee te hebben wat te doen. Pas in blessuretijd werd Vorm tot zijn eerste redding gedwongen door Thomas Vermaelen, die de bal na een afgeslagen hoekschop met enig fortuin voor zijn voeten kreeg en van dichtbij hard op de benen van de Nederlandse doelman schoot.

/

Het beeld van het onmachtige Arsenal, veranderde na de pauze resoluut. Met een herboren geloof in eigen kunnen stapte de thuisploeg voor de tweede keer het veld op en binnen een tijdsbestek van twintig minuten kregen the Gunners kans op kans op de openingstreffer. Walcott stiftte echter rakelings naast, Cazorla schoot centimeters over en Olivier Giroud kopte uit een hoekschop net voorlangs. Grootste mogelijkheid was echter opnieuw voor Walcott. Nadat Wilshere zijn knal met een reflex gekeerd zag worden door Vorm, had de Engels international de bal voor een vrijwel leeg doel voor het inschieten. Hij presteerde het echter om van dichtbij het lichaam van de enige overgebleven Swansea-verdediger te raken.

Daarmee was het qua spilzucht nog altijd niet gedaan. Uit de daaropvolgende hoekschop werd wederom een bal van de lijn gehaald en twaalf minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd verscheen Giroud uit het niets oog in oog met Vorm. In plaats van de doelman van de doelman aan het werk te zetten, schoof de Fransman de bal echter recht in zijn handen. Twee minuten later kopte Walcott van dichtbij tegen de paal. Het leek niet te mogen voor de thuisploeg, maar vier minuten voor tijd zorgde Wilshere alsnog voor de verlossende treffer. De uitblinker schoot van rand zestien raak. Swansea City kwam die tik niet meer te boven.

Bezig met laden …