Slovenen profiteren van fouten Algerije en boeken eerste zege

Matthijs van Laar13 jun 2010, 15:23
Laatst bijgewerkt: 13 jun 2010, 15:23

Slovenië is het WK uitstekend van start gegaan. Het team van bondscoach Matjaz Kek maakte er tegen Algerije een weinig verheffend schouwspel van, maar kon uiteindelijk profiteren van fouten bij de tegenpartij. De Woestijnvossen ontvingen een kwartier voor tijd de rode kaart, waarna Robert Koren met een schot van afstand profiteerde van het missen van doelman Fawzi Chaouchi. De 1-0 die daardoor tot stand kwam bleek ook de eindstand. Slovenië heeft zodoende de eerste overwinning op een WK binnen.

/

De openingsfase was voor Algerije, dat vol goede moed ten strijde trok. Nadir Belhadj was de eerste die doelman Samir Handanovic testte. Het schot van de back werd echter overgetikt door de sluitpost van het Italiaanse Udinese, die daarmee ook zijn werk voor lange tijd gedaan had. De Algerijnen speelden namelijk weinig klaar in de voorste regionen, hetgeen ook gold voor de Slovenen. Pas vlak voor rust zorgden Rafik Halliche (Algerije) en Valter Birsa (Slovenië) nog voor enige opwinding.

Daar kwam ook na de onderbreking weinig verandering in. Algerije had het meeste balbezit en oogde zo nu en dan gevaarlijk, maar moest zich ook nu lange tijd tevreden stellen met een gevaarlijke inzet van Belhadj uit een vrije trap. Middenvelder Hassan Yebda werd na een goede combinatie vrijgespeeld en kreeg een goede schietkans, maar zag zijn inzet zonder enig probleem gecollecteerd worden door Handanovic.

/

Pas in de laatste 25 minuten werd het interessanter. Een goede combinatie tussen Koren en Andraz Kirm leidde tot een mogelijkheid voor laatstgenoemde, maar de Algerijnse sluitpost Chaouchi hoefde evenals zijn collega aan de andere kant van het veld nauwelijks een inspanning te verrichten. Invaller Abdelkader Gezzal was uiteindelijk verantwoordelijk voor de ommekeer, zij het niet in positieve zin.

De aanvaller kreeg al een minuut na binnenkomst geel en zag dezelfde kaart een kwartiertje later nogmaals voor het duidelijk opzettelijk met de hand beroeren van de bal. Aanvankelijk leek de ondertalsituatie Algerije niet te deren en kreeg Karim Ziani na een misverstand tussen Handanovic en zijn defensie zelfs de mogelijkheid op de 1-0, maar het doelpunt viel aan de overzijde. Koren zag zijn poging van afstand tien minuten voor tijd verkeerd getaxeerd worden door Chaouchi, die daarmee de eerste nederlaag van zijn land op het WK inluidde.

Rapportcijfers
Na afloop van een wedstrijd kunnen er rapportcijfers aan elke speler gegeven worden. Jullie bepalen zo wie er man of the match wordt en op langere termijn zelfs wie de beste spelers van het toernooi zijn. Klik op de wedstrijdpagina om rapportcijfers te geven.