voetbalzone

Slovenië zet na droomstart niet door en laat EK-ticket aan Oekraïne

Erik van Dam17 nov 2015, 21:43
Laatst bijgewerkt: 17 nov 2015, 21:43
Advertentie
voetbalzone

Oekraïne heeft zich voor de eerste keer in zijn bestaan eigenhandig weten te plaatsen voor een Europees kampioenschap. Het land was in 2012 samen met Polen organisator van het EK en was toen als gastland automatisch geplaatst. Dinsdagavond dwong het zelf deelname aan de eindronde af door in de play-offs stand te houden tegen Slovenië. Na de 2-0 zege van afgelopen zaterdag werd het in Maribor nu 1-1.

De Slovenen klapten er stevig op en kwamen aan de leiding dankzij Bostjan Cesar. De aanvoerder en recordinternational trof al na elf minuten doel: vanaf de rechterkant werd een bal voor gegeven en nadat het schot van Milivoje Novakovic dankzij keeper Andriy Pyatov nog smoorde, kopte Cesar van een meter afstand eenvoudig binnen. Slovenië kende dus een droomstart in eigen huis, maar beet zich vervolgens toch stuk op Oekraïne.

voetbalzone

Oekraïne bleef zeker niet ongevaarlijk en dwong Samir Handanovic tot enkele goede reddingen, zoals bij het schot van Yevhen Seleznyov. In de tweede helft waagde Evgen Konoplyanka een poging, maar ook hij scoorde niet. De Slovenen brachten in de tweede helft vers bloed in de ploeg, maar ook nieuwkomers Josip Ilicic, Zlatan Ljubijankic en Dejan Lazarevic wisten geen tweede te maken die hun land aan een verlenging zou helpen.

Er kwamen nog twee goede mogelijkheden voor Oekraïne (via Andriy Yarmolenko en Yaroslav Rakitskiy) en een prima kans voor doelpuntenmaker Cesar, maar pas in de zevende (!) minuut van de blessuretijd viel de tweede goal van de avond. Yarmolenko hielp zijn land aan de 1-1 en de absolute zekerheid van deelname aan het EK. Voor Slovenië is het over en uit: tijdens Euro 2000 nam het land voor de eerste en vooralsnog ook enige keer deel aan het EK en over een paar jaar zal men een nieuwe poging wagen. Oekraïne gaat als gezegd op voor het tweede Europese toernooi op rij.

Bezig met laden …