Slowakije stunt en schakelt titelhouder Italië uit

Daniel Cabot Kerkdijk24 jun 2010, 17:55
Laatst bijgewerkt: 24 jun 2010, 17:55
/

Het WK in Zuid-Afrika is voor Italië voorbij. Na twee gelijkspelen tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland ging de regerend wereldkampioen in het laatste groepsduel met Slowakije onderuit: 3-2. Het is voor het eerst in de WK-historie dat de twee finalisten van de voorgaande mondiale eindronde al in de groepsfase worden uitgeschakeld. Ook Frankrijk kwam niet verder dan de groepsfase. Slowakije wacht in de achtste finale een ontmoeting met Nederland, Denemarken of Japan.

Ronduit teleurstellend. Zo mogen de verrichtingen van Italië in het eerste bedrijf omschreven worden. Lippi zag lijdzaam toe hoe zijn elftal niet in staat was om ook maar één degelijke aanval op te zetten. Slowakije speelde ook geen sterke eerste helft, maar creëerde wel kansen. Een inzet van Marek Hamsik in de beginfase leverde geen doelpunt op, maar na 25 minuten was het wel raak. Daniele De Rossi leverde het leer knullig in bij Juraj Kucka, die bal onmiddellijk aan Robert Vittek gaf. Federico Marchetti had geen antwoord op zijn schuiver: 1-0.

/

Zelfs na het tegendoelpunt slaagde Italië er niet om de Slowaken onder druk te zetten. De doelpogingen van Vicenzo Iaquinta vormden geen enkel gevaar voor doelman Jan Mucha, terwijl het middenveld van de Azzurri een off-day had. De mislukte tackle van Gennaro Gattuso op Zdenko Strba, die met een fikse vleeswond achterbleef, was tekenend voor de onmacht van de Italianen. Op slag van rust kreeg Slowakije nog een goede mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Een knappe volley van Kucka ging maar net naast het doel van Marchetti.

Met de inbreng van Fabio Quagliarella en Christian Maggio hoopte Lippi dat Italië na de onderbreking weer enigszins tot leven zou komen, maar het bleef bij hoop. Op enkele momenten na had Slowakije geen moeite om de regerend wereldkampioen van zich af te houden. Na ruim een uur spelen kreeg Italië de beste mogelijkheid. Een hard schot van Quagliarella passeerde doelman Jan Mucha, maar op de lijn voorkwam Martin Srktel de gelijkmaker. Stoch had de wedstrijd enkele minuten later kunnen beslissen, maar zijn inzet ging naast het doel.

Vittek gaf Stoch twintig minuten voor tijd het goede voorbeeld. Na een pass vanaf de rechterkant was de aanvaller zijn bewaker Giorgio Chiellini te slim af en verschalkte hij Marchetti in de korte hoek: 2-0. Een sublieme actie van Quagliarella leverde toch een aansluitingstreffer voor de Italianen op. Zijn schot werd weliswaar gekeerd door Mucha, maar de rebound was voor Antonio Di Natale: 2-1. Slowakije stond in de slotfase hevig onder druk, maar profiteerde in extremis van concentratieverlies bij de Italianen. Na een ingooi maakte Kamil Kopunek de 3-1. Een prachtige inzet van Quagliarella betekende diep in blessuretijd de 3-2, maar dat was tevens het laatste wapenfeit van de krachtmeting.